Прокурорів слід мобілізувати, за них справляться жінки і студенти, - фермер Анатолій Лейко, Верхньодніпровщина

Григорій Давиденко 28.08.2024 917
Прокурорів слід мобілізувати, за них справляться жінки і студенти, - фермер Анатолій Лейко, Верхньодніпровщина

На фото: голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Верхньодніпровського району, воїн-афганець Анатолій Лейко із переможцем Кубка пам'яті Сергія Яцковського і полеглих за Україну воїнів Верхньодніпровщини - чемпіоном України Сергієм Фрунзе із села Дніпровське Верхньодніпровської громади

У цьому хліборобському сезоні до війни додалася ще й аномальна спека. Через це урожай кукурудзи буде або слабким, як у 2020 році, або подекуди ніяким. Так вважає досвідчений хлібороб, голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Верхньодніпровського району Анатолій Лейко. У інтерв’ю «Фермеру Придніпров’я» він деталізував невтішну ситуацію з «королевою полів» та іншими культурами, розповів про інші, важливі для хліборобів, моменти непростого воєнного буття держави:

- Цей сезон складний за погодними умовами. У Верхньодніпровщині зимою з вологою було ще сяк-так, а з 12 березня до 22 квітня не випало жодного дощу, лише морози та суховії. Ріпак «вискочив», бо в нього коренева система розташована глибше, дав приблизно 20 центнерів з гектара. Соя згоріла, урожай втичі менший проти торішнього. На пшеницю теж подіяло суттєво, намолоти нижче середнього.

- Як це вплинуло на вартість?

- Ціни на пшеницю і кукурудзу умисно тримали не вище 4, 5 тисячі гривень за тонну, аж до квітня 2024-го, хоча "коридор" діяв. А собівартість - біля 4, 8 тисячі гривень тонна, тобто фермери були змушені тривалий час продавати збіжжя собі у збиток, аби вижити. Зараз за тонну дають 7, 2 - 7, 3 тисячі гривень. Хоча ще на початку червня було 8, 5 тисячі гривень. Та навіть коли ще не почали косити, ціни умисно, сплановано опустили на 1, 7 тисячі. Антимонопольний комітет мовчить, мов води в рот набрав, ніякої змови «не бачить».

- Ситуація з пізніми культурами теж не надто втішна, видима кожному селянину.

- Їх сіяли наприкінці квітня - на початку травня, вологи було недостатньо. А кукурудза, коли цвіла і почали наливатися початки, потрапила під сильну спеку, до 40 градусів. Із середини червня у Верхньодніпровщині досі не було жодного дощу. Фермери краю кажуть, та й всі це бачать, що урожай кукурудзи буде слабким, як 2020-го, або навіть нульовим. Давно сам застосовую і побратимам раджу - кукурудзу треба сіяти рідше, не більше 45 тисяч насінин на гектар. Щоб до збирання було три повноцінних рослини на метр.

- Із соняшником теж саме?

- Картина схожа, все залежить від того, скільки було опадів. Для прикладу у Сурсько-Литовському їх випало більше, то і ситуація краща. У Верхньодніпровщині перші намалоти складають від 9 до 20 центнерів з гектара, це небагато. Бджоли під час цвітіння соняшника літали на нього лише зранку, вони можуть брати нектар тільки до 29 градусів. А вдень пекло несамовито - по 35 — 40, тому належного запилення не відбулося. Тижнів чотири тому соняшник почав скидати нижні листки, це вкрай рано. За моїми спостереженнями, його урожай буде на 30 — 40 % гіршим, ніж торік.

- Анатолію Олексійовичу, у цьому сезоні на ріпак, який непогано перезимував, доволі стабільна ціна. Чи надаватимуть йому перевагу фермери в сівозміні наступного сезону - навзаєм соняшника?

- Тут теж все непросто. Під ріпак у нас ніхто не готує грунт, немає можливості, земля — як асфальт... Його пора вже сіяти, крайній термін це 15 вересня, щоб до зими було 5 листків, тоді перезимує. Просимо Бога про дощ... Вінничина, Київщина, там пройшли дощі, соя, кукурудза вродили краще, а ріпак хлопці там вже сіють.

- У Придніпров’ї дійсно зона ризикованого землеробства. Чи допомагає уряд постраждалим від посухи фермерам подолати наслідки такого складного сезону?

Немає опису світлини.

- Абсолютно ні. На недавньому Всеукраїнському аграрному форумі у Кропивницькому наш обласний лідер Анатолій Гайворонський та інші фермери криком кричали: відтермінуйте усі кредити і відсотки за ними у колег, в яких російські загарбники забрали бізнес і матеріальні активи! Не допомогли нічим, бо серед тих «слуг» катма селян. Ми ще раніше сподівалися, що і фермерам, які зазнали збитків, перенесуть оплату кредитів, виданих по державній програмі. Для прикладу, я передав банку всі необхідні документи про отримані торік збитки, але сплату такого кредиту мені не відтермінували. В жодній демократичній країні світу подібного ставлення до людей, які годують усіх хлібом, немає.

- А з іншого боку держава Україна, що за два з половиною роки повномасштабної війни так і не перевела свою економіку на воєнні рейки, витрачає значну частину бюджету на будь-що, геть не пов’язане з потребами фронту. Плюс до цього практично щодня чути про титулованих посібників окупантів, які невтомно «пиляють» кошти платників податків...

- Топ-посадовців за корупцію під час війни треба ставити до стінки. Ніяких застав, мінімальна кара за корупційні дії має бути 15 років тюрми, інакше це зло триватиме довго. Коли на фронті немає елементарного, ми маємо закрити ці потреби негайно! Через корупцію в лютому 2022-го здали ворогу Південь, Херсон і Маріуполь, і винних досі... не знайшли. Де Олексій Резніков із розтягненими 40 мільярдами, яйцями по 17 гривень? Чому Кирила Тимошенка, який має сидіти за те, що поцупив пікап із гуманітарки і ганяв ним Києвом, влаштували радником нового міністра оборони Умєрова? компанія "Дженерал моторз" дала Україні 50 пікапів, для вивезення людей із зони бойових дій, але жоден не працював у зоні бойових дій, як розслідував Юрій Бутусов. Колишній очільник Дніпро ОВА Валентин Резніченко відкрито грабував платників податків України — бюджетні кошти перераховував коханці. Та й з ним теж все добре, кудись чкурнув за кордон. А кримінальні справи організували проти військових генералів, які зуміли захистити Київ, Дніпро, Миколаїв, Суми тощо.

- Справді, це дуже дивна ситуація. До підозрюваних у якомусь «перевищенні службових повноважень» під час успішних оборонних дій 2022 року генералів Сергія Кривоноса, Дмитра Марченка, полковника з Дніпра Олександра Водолазського можна додати і легенду української розвідки — полковника Романа Червінського. Його більше року мордували за гратами невідь-защо, за сумнівним звинуваченням.

- Червінський сказав правду, і його за це закрили. Розвідник такого високого класу в час війни має працювати, це наш золотий фонд. Я їздив з нашими волонтерами на його суд у Кропивницький — люди добрі, це ж справжнісіньке судилище! Адвокати називають конкретні статті законів, які порушують судді, а ті лише очима блимають... Усіх суддів треба провести через детектор брехні, як мінімум, та і прокурорів.

- Дійсно, таких суддів, як Михайло Католікян із Кіровського районного суду Дніпра, котрий добровільно пішов на фронт, не так багато, як і прокурорів-добровольців. А як Ви вважаєте, Анатолію Олексійовичу, закон про мобілізацію у нас відповідає запитам передової?

- Зовсім ні, це закон лише для робітників і селян. Поліцейських планували мобілізувати 50 %, але зупинилися на 10 %. Тепер їхнє начальство направляє тих, хто може їм правду у вічі сказати, на фронт, а підтакувачів залишає. Чимало правоохоронців пішли в 40, 45 літ на пенсію, вони теж повинні воювати, до 60 років, як визначено законом. А прокурори повинні мобілізуватися усі, стовідсотково, за прикладом колишнього генпрокурора Юрія Луценка. Їхню ж роботу іще краще виконають жінки та студенти старших курсів юридичних вузів. Переконаний, тоді й корупція одразу зменшиться. Всі посадовці СБУ, НАБУ, САП, МВС, МНС, ДСНС, митники, судді, нардеп з помічниками повинні пройти через передову. А хто відмовиться, одразу має залишити посаду.

- Дійсно, в такий спосіб ці люди б довели, що вони гідні бути державним службовцем.

- Як не дивно, досі певна частина держслужбовців використовує на роботі мову агресора. Не володієш українською, не маєш права трудитися на державній службі, давно пора це зробити законом.

- На жаль, навіть тривала війна не спонукала наших слуг ухвалити такий, вкрай необхідний закон єдності нації, закон. Навзаєм нього вони пнуться створити іще одне міністерство - «єдності».

- То даремна трата народних грошей, однозначно. Саме зараз, під час війни, спільною участю у відбитті агресії, на передовій і в тилу, ми і досягаємо єдності. Наша Спілка воїнів-інтернаціоналістів Верхньодніпровщини для пам’яті про нашого полеглого в Афгані воїна-земляка Сергія Яцковського проводить, починаючи з 2006-го, відкриті змагання з кікбоксингу за Кубок його імені. Після початку війни рф у 2014-му ці змагання ми присвячуємо і світлій пам’яті полеглих за Україну земляків. В нас Олександр Єрохін, що працював раніше в карному розшуку старшим офіцером, добровільно пішов на фронт. Там був командиром роти, на жаль, загинув.

 Участь у цих змаганнях бере молодь з нашої і сусідніх областей. Саме такі заходи і сприяють єдності українців, а не ще одна отара київських чиновників.

- Цікаво, а чи доходить до росіян те, що вони є загарбниками у цій неправедній війні?

- Доходить, але дуже повільно. Переважає ставлення молоді до війни, як до способу заробляння грошей. Мені особисто приємно, що мій родич у рф, професійний військовий, відмовився йти на війну, воювати з братами-українцями.

- Це добрий приклад для наслідування. Велика вдячність Вам, Анатолію Олексійовичу, за змістовні поради побратимам і цікаві роздуми про сьогоднішню війну, за єдність, яку Ви творите добрими справами. Хай не оминає Всевишній українські лани урожаєм, а сівачів хліба насущного — добрим здоров’ям і Перемогою, для розквіту Української нації.

- Фермерам Дніпропетровщини-Січеславщини від хліборобів Верхньодніпровщини великий привіт! Все буде Україна!

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ