Російськомовні шахраї у Польщі все більше дурять заробітчан

За матеріалами інтернет-видань 29.12.2021 442
Російськомовні шахраї у Польщі все більше дурять заробітчан

Польська поліція дедалі частіше реєструє випадки шахрайства та проводить затримання у різних містах Польщі як аферистів-одинаків, так і цілі організовані групи за участю громадян України. У третьому кварталі 2021  року було зафіксовано 25 фактів крадіжок особистих даних та шахрайства на загальну суму 931 тис. злотих. Це найвищий результат за 13 років, сьогодні українські громадяни у Польщі почуваються більш розслаблено та безпечно, що присипляє пильність та робить їх легкою здобиччю шахраїв.

Близько 1,5 млн українців, які працюють і проживають у країні, – велика цільова аудиторія.


Аналітичний центр компанії працевлаштування Gremi зібрав топ-5 схем обману:

Банківські афери - Найбільш популярна нині схема обману. У зв'язку з великою кількістю українців у Польщі багато крупних банків мають російськомовних консультантів. Цим фактом користуються шахраї. Вони дзвонять, представляються працівниками польських банків і намагаються дізнатися конфіденційну інформацію російськомовного клієнта, щоб отримати доступ до його рахунку. Шахрай переконує, що ви здійснили платіж у розмірі кількох тисяч злотих. Користуючись стресовою ситуацією, запитує, скільки є грошей на рахунку, коли людина востаннє користувалася мобільним банківським додатком.

В інших випадках аферисти цікавляться, чи дійсно людина взяла кредит і для підтвердження також просять зайти в додаток з метою з'ясування конфіденційної інформації про рахунок. Часто "співробітники банку" знають ім'я, прізвище і клієнтом якого банку ви є, а номер телефону навіть висвічується з назвою банку. Якщо аферистам вдалося дізнатися секретну інформацію, вони отримують доступ до рахунку та спустошують його.




Фейковий перепис населення - Під виглядом перепису населення, який цього року відбувався в Польщі і був обов'язковим для іноземців, шахраї також намагаються дізнатися деякі секретні дані, які можуть відкрити їм доступ до вашого банківського рахунку – дівоче прізвище матері та інші відомості.

Через деякий час вам дзвонить представник банку та називає отриману раніше у "переписі населення" інформацію про вас, щоб ви переконалися, що він справді є співробітником банку. А далі діє за першою схемою. Звертаємо увагу, що збирання відомостей для перепису населення в Польщі вже завершилося.

Стягнення боргів - Ціллю аферистів є тільки мігранти. Польською мовою, часто з акцентом, шахраї розповідають про заборгованості або взятий на ваше ім'я кредит. І в цьому випадку вони намагаються вивідати ваші дані та примусити до переказу для погашення заборгованості або самі знімають гроші з вашого рахунку.




Sms-aфера з посилками - Шахраї розсилають повідомлення, що потрібно зробити передоплату за доставку посилки. Або смс про те, що не вистачає одного злотого, щоб забрати її в поштоматі. У повідомленні зазначається адреса сайту. Проходячи за посиланням, ви опиняєтеся на фішинговому ресурсі, яка переводить на сайт шахраїв і вони отримують дані рахунку. Аферисти можуть зняти гроші з рахунку, перевести в готівку за допомогою електронної системи Blik, а також оформити на вас онлайн-кредити.

Обман на оголошеннях про роботу - Шахраї видають себе за роботодавців в інтернеті, розміщують оголошення праці мають привабливі заголовки оголошень. Також такі "компанії" не висувають надмірних вимог, але обіцяють хорошу зарплатню. У рекламі приписують назву великої міжнародної компанії. Все виглядає переконливо, тому жертви надсилають заявки на роботу. Через деякий час вони отримують e-mail, в якому повідомляють, що його "кандидатура ідеальна", але для прийому на роботу треба заповнити анкету з датою народження, адресою проживання, номером рахунку і надіслати двосторонній скан своєї ID-картки.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ