СКІЛЬКИ СНІГУ БІЛОГО НАКИДАЄ ЗИМА?

Микола Нечипоренко 13.10.2022 4167

            14-річну дівчину везли в лікарню на конях. ФОТО | Волинь 24 ...

      Не згадати нинішньому поколінню, коли ще з таким хвилюванням у нас очікували прихід зими. Передусім це викликано боязню, чи вдасться пережити у теплі холоднечу і морози. Опалювальний сезон як у містах, так і приватних сільських оселях дійсно під загрозою, і великою. рашисти готові приректи усіх нас на погибель від замерзань. Тому й поширили чутки та прогнози, наче зима 2022-23 років буде неймовірно лютою і холодною. Отож начувайтеся, українці, всі до одного сконаєте!

       Але вітчизняні синоптики заспокоюють, що подібного нічого не очікується. Навпаки, майже на усі сто відсотків загалом зима обіцяє на 1 – 2 градуси теплішу погоду порівняно з середньою за тридцять попередніх літ. Звісна річ, що це на круг. Сплески похолодань цілком можливі, але будуть вони не тривалими – від 3 до 5 днів, і не довше. Більше цього, за прогнозами фахівців ГО «Екодія» продовжуватиметься скорочуватися сама зима, яка уже три останні роки поспіль скорочується явно. Так що коли хочете знати, сповна можливе «перенесення на пізніші терміни початку опалювального сезону і на більш ранні його закінчення».

         Коротше, з прогнозом, якою видасться прийдешня зимонька-зима, усе, здається, вже ясно. Вся Європа, до речі, сподівається на найтеплішу за останнє десятиріччя. Причому – увага! – найтеплішою перш за все у своїх центральних регіонах. А хто-хто, а Україна належить до найцентральніших! Одначе селян наших, тих же фермерів хвилює і не може не хвилювати, а чи буде зима ще й сніжною? Зимові опади, як відомо, їхня інтенсивність вирішально впливають як на весняні польові роботи, так і на урожаї наступного 2023 року. До чого на цей рахунок готуватися і бути готовими нашим шановним сільгоспвиробникам? Чи діждемося ми і завтра щедрих ужинків?

        Так от, знайшовся в Європі синоптик-експерт Andrej Flis, який, спеціалізуючись на довгострокових передбаченнях сезонних погодних і кліматичних змін, а також глобальних процесів в океанах та атмосфері, береться загодя повідомляти, що ж буде й з опадами у той або інший час. Цитуємо дослівно щойно оприлюднений прогноз цим експертом: «Середній сезонний показник за усю зиму 2022-2023 років показує кількість снігопадів нижче норми на більшій частині євразійського континенту. Деякі невеликі райони у Центральній Європі вказують на нормальні снігопади або на рівень опадів трохи вище середнього». А стосовно окремо взятої України, то тут «очікується дещо менший від норми показник сніжних опадів» Окрім південно-західних областей, де «рівень снігового покрову буде ще меншим». Зате на півдні Херсонської області, в Криму та Одеській «кількість снігу буде в межах норм, що має позитивно відобразитися на майбутніх там урожаях».

       Зі свого боку оприлюднило свій сніжний прогноз і Метеорологічне бюро Великобританії. Згідно з ним, також «середній сезонний показник для Європи взимку 2022/23 демонструє слабкий рівень снігопадів, і на більшій частині континенту снігу випаде менше, ніж зазвичай, за винятком північної Європи». І уже у перший місяць зими, себто у грудні, «прогноз снігопадів демонструє сильні негативні аномалії, відтак ті, котрі суттєво відрізнятимуться від норм». Чому? А тому, що «погода буде перебувати під впливом високого тиску, коли не допускатиме значних снігопадів і відповідно значних накопичень снігу». Особливе безсніжжя очікує наших сусідів у Чехії, Словаччині і Угорщині.

         А в Україні і за великобританськими передбаченнями більш-менш нормальний рівень снігових опадів очікуйте таки лише в Криму, на Одещині та на півдні Херсонської області. Правда, можна надіятися на сніжну зиму жителям деяких районів Полтавської, Харківської та Сумської областей. «Найдошкульніше» обійдуть снігопади, до речі, ніби Закарпаття.

            Звісна річ, фермери та усі й інші сільгоспвиробники знають і розуміють, що при таненні снігів нагромаджуються ті запаси вологи у грунтах, котрі потім рослинами використовуються практично протягом усього літа. Сніг бажаний також, щоб підтримувати сприятливий тепловий режим землі, захищає її від глибокого проникнення низьких температур. А це багато значить, аби ті ж озимі перезимували благополучно. Так що не випадково як влітку хлібороби задивляються в небо, очікуючи звідти рясних дощів, так взимку виглядають великих снігопадів. Але сьогодні маємо прогнози, які маємо. Які, повторюємо, мають допомогти нашим фермерам вчасно зорієнтуватися і підготуватися, бо ж від необхідності сіяти, доглядати й вирощувати плоди та дари земні ніхто не звільняв і не звільнить.

           Тим паче, що українські синоптики охоче погоджуються з прогнозами своїх європейських і світових колег. Цьогорічна календарна зима, кажуть вони, почнеться з температур, які будуть в межах від –2 до 0 градусів, тому «надто сніжник днів багато чекати не доведеться». У січні «теж не варто сподіватися на часті і рясні опади». Нарешті у лютому «накидати в степах надмірно снігу білого та замітати ним села» погода покищо не планує. Залишається планувати своє тільки землеробам.

                                                                             


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ