СКОРО ЗЕМЛЯ НЕ ЗМОЖЕ УСІХ НАС ПРОГОДУВАТИ

Микола Нечипоренко 26.09.2022 6531

   

       Вирубку лісів амазонки: картинки, стокові Вирубку лісів амазонки фотографії,  зображення | Скачати з Depositphotos 

         Всесвітній фонд дикої природи приголомшив повідомленням про те, що людство планети з кінця липня цього 2022 року з дня в день вичерпує тепер створені природою засоби для власного існування. Тобто споживає віднині стільки ресурсів, скільки природа не спроможна відновлювати і відтворювати. Ви зрозуміли? Ми усі разом живемо віднині у борг, позичаючи усе необхідне для власної життєдіяльності у прийдешніх поколінь. Значить, що переступили рубікон, після якого на планеті невідворотно розпочалося поступове зведення нанівець запасів і припасів суто природних ресурсів, дякуючи яким населення Земної кулі здатне існувати. Тобто природа уже не в змозі їх навзамін сповна поповнювати. А настане кінець цим запасам та припасам – загине і людство.

         Ще ясніше кажучи, населення планети почало витрачати суто природних дарів більше, ніж планета створила за мільйони років і створювала до останніх пір та спроможна створювати зараз. Можна казати й так, що їхали-їхали ми і приїхали. Сьогодні на усіх континентах лісоруби разом щодня вирубують 27 тисяч гектарів лісів, насаджуючи нових в рази менше. Через це, а також через виробничу діяльність також кожного дня в атмосферу потрапляє понад 90 млн тонн двоокису вуглецю, наближаючи ту фатальну мить, коли дихати живим істотам, в тому числі і людям, не стане чим. Зникають річки та озера і цілі моря, в результату в третині країн світу придатних для питних потреб запасів прісної   води лишається від усієї непридатної та зіпсованої максимум 7, а мінімум 3, як от і в Україні, відсотків. Нарешті шаленими темпами не припиняється ерозія та деградація родючих грунтів, коли на їхньому місці виникають практично пустелі.   

          А кому, як не фермерам, знати, що більше ніж 55 відсотків земних ресурсів, котрі зазвичай тричі в день споживаються людством, це продукти харчування. Отож на планеті густішає місць та регіонів, де незабаром годувати населення не буде чим. Чи для вас в новину, що краї, де люди живуть впроголодь, уже й зараз є? Ми уже не говоримо про те, що традиційних джерел енергетичних ресурсів наразі зостається менше, ніж на століття. Земні надра-комори не безкінечні на нафту і газ.

      Один з відомих у світі захисників довкілля Матіс Вакернагель закликає землян схаменутися і навіть опам’ятатися. У нас, каже він, одна на всіх Земля-планета, лише одна, і ми не можемо, не маємо права, а незабаром і змоги не матимемо, образно кажучи, проїдати, а «стриманіше» висловлюючись тільки на себе витрачати уже більше, ніж екосистема спроможна розмаїттям ресурсів нас забезпечувати. А Міжнародна організація Global Footpint Network, котра з останніх сил намагається залагодити руїни, якими люди наслідили і завдали шкоди навколишньому середовищу, волає ще відвертіше: людській цивілізації настає час припиняти марнотратство природних ресурсів. І навіть, уявіть собі, згодна, що прихід комунізму свого часу прогнозувався зовсім не безпідставно. Пам'ятаєте його лозунг «Від кожного за здібностями, кожному за потребами, а значить, що усім порівно земних благ»? До цього людство доживеться. Але тільки це буде не міфічний комунізм, а цілком реальне суспільство розумного споживання.

     Тільки от питається, чи зможе неймовірно неоднорідне населення нашої Земної кулі відмовитися в такому разі ділитися на багатих і бідних та прийняти справедливу рівність доступу до благ усіх? Щоб скільки лишатиметься і буде їх, діставалося справді порівно усім? Покищо людство планети на тому рівні, як це не прикро, що і такий, але явно неминучий «комунізм» бачиться у мороці великою утопією.

                                                                        


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ