«ВЕЛИКЕ КРАДІВНИЦТВО»: ЯК ЦЕ РОБИТЬСЯ? (Початок)

Микола Нечипоренко 10.09.2024 570

               

   1.   ЗЛОДІЇ У СХОВАНЦІ ЯК У ЗАСІДЦІ

ОДРАЗУ почнемо з однієї конкретної історії, коли затівалося наче дуже грандіозне та важливе для народу будівництво. На нього замало не урочисто виділялися фінанси і влаштовувався тендер на пошук виконавців замовлення. Котрий насправді провели приховано та формально, позаяк переможець був відомий ще до «показової вистави». В результаті ж незабаром з”ясувалося, що голосний старт будові надали не для того зовсім, аби її спорудити, а щоб за наперед погодженою схемою, вважайте шляхом чи методом шахрайства «освоїти» - себто поцупити – бюджетні гроші.

Історія ця набула розголосу від тих пір, як у Департаменті благоустрою та інфраструктури Дніпровської міськради якось пригадали чи то пропозицію давню, чи ідею, датовану ще 2017 роком, створити в обласному центрі свою Академію спортивних єдиноборств. А створити Академію – значить звести для неї приміщення у вигляді спортивних залів. Але тоді, сім літ тому, коли загорілися, врешті-решт вистачило глузду одначе зрозуміти, що не до часу то таке будівництво. А з настанням і «Великого будівництва» в Україні, і початку повномасштабного вторгнення російських окупантів, що певно «випадково» збіглися за календарем, несподівано «прозріли»: навіщо вагатися? Будувати так будувати. І негайно – ніяких мовляв сумнівів чи заперечень. Пора і квит!

Тим паче, що з вибором претендента аж бігом закладати фундаменти мороки не було і бути не могло. Перейматися цим надміру і не збиралися, оскільки Департамент капітального будівництва обладміністрації за давньою тут традицією мав свою рекомендацію. Звичайно варто обирати винятково ТОВ «Укрєврокровля» - і крапка! Грамотніше б було у назву фірми вписати слово покрівля, а не російськомовне кровля, однак це зараз не головна уже претензія. Головна полягає в тому, що ТОВ «Укрєврокровля» на той момент фігурувало відразу у двох кримінальних справах, пов”язаних з «благоустроєм території, прилеглої до Центрального парку в Апостолово» та «капремонтом дитячого садка у селі Степове Слобожанської громади». Їх здійснювало саме це товариство, та до кінця так і не здійснило. Щось та завадило йому. Тільки й того, що кошти вибрали до копійки. Отака коротше була ситуація, котра, як бачимо, не зупинила Департамент благоустрою та інфраструктури міської ради обласного центру договір на спорудження жаданої Академії спортивних єдиноборств укласти з «Укрєврокровлею». Не інакше, кажуть нині навздогін, як спокусило у назві фірми інше слово – євро! І їй для розгону будівництва негайно перерахували близько 62 мільйони гривень.

Правда, не минуло і півроку, як здавалося, ніби прозріли і схаменулися – договір доволі раптово розірвали. Запізніло таки «виявили», що, по-перше, директор товариства В”ячеслав Трубіцин все ще перебував під слідством, а по-друге Східний офіс Держаудитслужби подав висновок, що багато років поспіль «славна» і дійсно популярна серед високопосадовців Дніпра і області «Укрєврокровля» не має належної техніки для будівельних робіт, як і самих… будівельників. Однак швидко стало ясно, що скасували договір «аби зам”яти мабуть «неприємність» та перечекати час». Бо ще більш несподівано та геть дивно буквально через тиждень Департамент благоустрою, який очолював перший заступник міського голови Михайло Лисенко, вдруге підписує угоду з тим же… Трубіциним. Підкидаючи «для продовження робіт» ще вдвічі більше - 133 мільйони бюджетних гривень.

Грім грякнув, коли його звісна річ не чекали – в останні дні минулого року. Отож напередодні нового нинішнього. Коли зазвичай рапортують про завершення будівництва, а тут, навпаки, здійняли гвалт – зведення Академії спортивних єдиноборств зупинилося і ні з місця. Як гадаєте, хто ж це здійняв гвалт? Той же тоді перший заступник міського голови Михайло Лисенко? Чи дружно його підлеглі з Департаменту благоустрою разом заволали: «Рятуйте! Грабують!» Та ні перший, ні другий, а невгамовна в області «Антикорупційна правозахисна рада». Вона скурпульозно здійснивши власне розслідування, змусила місцевих правоохоронців зайнятися цим же негайно теж. Котрі дуже швидко встановили, що «розпочаті роботи припинилися і не продовжуються з тієї причини, що «Укрєврокровля» залишила об”єкт». Причому при цьому 26 «освоєних» мільйонів канули в Лету. Що відбувається в такому випадку? А те, що слідчий суддя дає дозвіл на вилучення документів стосовно м”яко кажучи суперечливого будівництва. Слідче управління поліції в Департамент благоустрою та інфраструктури надсилає попередження: приготуйте, панове, договірну та фінансову документацію, пов’язану «зі зведенням у Дніпрі по вулиці Краснопільській, 8-Б Академії спортивних єдиноборств». Коротше анонсували не інакше, як зовсім іншого характеру «багатоборство», причому дату його початку змінити не можна.

Тобто в призначений час наряд поліцейських прибуває в Департамент «виймати задокументовану шахрайську аферу». Тільки яка прикрість: парадні двері Департаменту зачинені. У приміщенні тихо, як у засідці чи схованці… Так-так – активісти Антикорупційної правозахисної ради за гарячими слідами підтвердила: усі працівники були на місці, але принишкли, наче їх не було…

Інша річ, що за дві з лишком години  у схованці зрозуміли – пересидіти «біду»-облогу не вдасться. І тоді «тихо з ледве чутним скрипом відчинився «чорний» хід, звідти вислизнув посланець жіночого роду, відрекомендувався спеціалістом юридичного відділу. І не те що не з оригіналом, а навіть і не з копією – з фотографією коротенької цидулки, іменованої Актом про те, наче в Департаменті напередодні сталося лихо – лопнула труба опалення, і гаряча вода затопила та знищила усі до одного документи, які цікавлять нишпорок. Інші «дивом» лишилися і вціліли, а от окремо взяті пов’язані з будівництвом Академії спортивних єдиноборств пропали і зіпсувалися –«використанню не підлягають». Єдиноборство тривало ледве… не півроку Але Антикорупційна правозахисна рада не з тих, хто здається. Хоч тільки цими днями документи нарешті вилучено. Виявилося, усі вони цілі і не ушкоджені, то діватися нікуди – слідству доводиться тільки зараз надавати обертів  Але чим це скінчиться? Є величезні сумніви, що коли сподіватися на покарання спійманих «з засідки», то це марні надії.

АДЖЕ ЗНАЧНО і на вищих рівнях в Україні там і тут давно звикли масово грабувати та не відповідати за це. Як інакше розуміти, що їх ловлять-ловлять, одначе ніяк не переловлять? Коли з них як з гусаків вода. Офіс Генерального прокурора приміром якось уже повідомляв про масштабну спецоперацію «з викриття організаторів і учасників злочинних схем з розкрадання бюджетних коштів, виділених на потреби Збройних Сил». Тоді було спіймано «на гарячих оборудках» кільканадцять високопосадовців і залучених ними підприємців, котрі разом грабонули 140 мільйонів гривень. Ясна річ, переполох здійняли ого-го який. Після  здавалося у інших ніколи не свербітимуть руки красти. Але ось пізніше, уже в серпні, надходить нове резонансне повідомлення з Офісу Генпрокурора про «масштабну спецоперацію» з викриття теж «організаторів та учасників злочинних схем з розкрадання бюджетних коштів, призначених для потреб Збройних Сил України». Так на це раз уточнюють число причетних – 28 осіб. І яких! Це «службовці Міноборони та військових частин, а також різних служб та відомств, обласних військових адміністрацій та міських рад і директорів як державних, так і приватних підприємств». І чи не головне – усі вони гуртом на цей раз поцупили аж півтора мільярда гривень. Чому мовляв зосереджуватися на дрібних операціях далеко звісно не воєнного характеру?

А серед підозрюваних начальник одного з управлінь Міноборони і суто державні службовці з багатьох регіонів – з Донецької, Одеської, Полтавської, Черкаської, Дніпропетровської та Київської областей. Доволі хвацька коротше компанія. Сильна обойма таємної, точніше ніби «секретної» чи й «підпільної» діяльності. Усім її членам тепер інкримінується «розтрата бюджетних коштів і заволодіння ними під час закупівлі техніки, товарів і продуктів харчування за завищеними цінами та за завищеними витратами під час проведення різних робіт, підроблення документів і використання підроблених документів». Тож аж бігом все йшло у «діло», щоб реалізовувати масштабні схеми бурхливого «Великого крадівництва».

А як це спритно робиться, запротоколювали недавно працівники Бюро економічної безпеки України. Вони затримали і в багажнику спецавтомобіля «групи постачальників продуктів харчування Міністерству оборони виявили 4.7 мільйона…» Ні, не гривень і навіть не доларів – євро. Готівкою.  Насипом і пачками, як возять насипом пачки, скажімо, з сипучими матеріалами. Таким «сміливим» чином розвозили активним учасникам багатоходової комбінації-схеми належні їм долі з «відкатів», а якщо речі називати своїми іменами, то неправомірних вигод-хабарів. Позаяк бухгалтерка одного з підприємств цієї згуртованої компанії, котра супроводжувала надзвичайний «багаж», не могла пояснити його походження. Та що з бухгалтерки й візьмете, якщо вона тільки кур”єр. Зате дає привід прямо питати, а скільки хапонули головні діючі особи «операції», якщо дрібнішим в купі готівкою «експедиторка» доставляла у наших гривнях понад 200 мільйонів?!

І коли дійсно досліджувати та розписувати, як безпрецедентне наразі розграбування України-держави робиться, то робиться воно, щоб ви знали, з одного боку нахабним і уже давно якщо так можна сказати дуже нестиманим чином, а з іншого у лихоманці навколо великого корита. Хотілося мовити, що навколо бездонного корита, але ж це не так. Позаяк товпляться з усіх боків, штовхаються між собою не інакше, як з відчуттям, що хапальні рефлекси треба реалізувати, поки є можливість і навіть поки існує «така» держава. А грабувати воюючу можна лише коли і не бажаєш, і не віриш у її перемогу над ворогом-супостатом – невже хтось шукатиме аргументи заперечити це?

А ще зараз «Великим крадівництвом» як ви уже зрозуміли займаються далеко не поодинці, а колективно, групами, тож організованими злочинними бандами. Недавно, приміром, усі ми дізналися, що СБУ і НАБУ разом викрили «корупційну схему», яку «для особистого збагачення запровадив заступник міністра енергетики Олександр Хейло». Так цей «прикрий» випадок отримав продовження: Вищий антикорупційний суд задовольнив подання детектива НАБУ про затримання слідом ще і аж трьох учасників цієї схеми – спільників тепер уже колишнього замміністра. Одного ясна річ працівника Міністерства та двох «соратників» – директора державного підприємства і директора ТОВ. І ви погодитеся, що це випадкове чи несподіване продовження? Та зовсім ні!

Взагалі то часом дивні перепетії творяться в середовищі корупціонерів. Особливо на місцях. Як от у зовсім невеликому містечку Тернівка Західного Донбасу на Дніпропетровщині. Цього містечка даруйте гулькин хвіст, одначе його мер Віталій Тарелкін та директор житлово-комунального підприємства Олександр Кривозуб на ремонтах внутрішніх вулиць і доріг зуміли нанести місцевому бюджету збитків у розмірі 2 мільйони гривень. Так повідомили ще два місяці тому обласні правоохоронці. Але щойно вони оприлюднили дещо іншу версію – точніше внесли у свою першу суттєву поправку: відсторонених від займаних  посад В. Тарелкіна та О. Кривозуба «не виключено… обдурили-підвели начальник відділу забезпечення і головний бухгалтер житлово-комунального підприємства». В усякому випадку їм зараз також повідомлено про підозру, навіть затримано обох, оскільки «вони можуть бути головними обвинуваченими». В мешканців міста не безпідставно виникає запитання: хто ж кого дурить і обманює? Чи разом зі стражами правопорядку «шукають крайніх з метою вигородити перших»? Погодьтеся, у наших сучасних реаліях закономірно люди висловлюють-оголошують таку підозру.

ВЕРШИНОЮ методів тотальних грабежів у Дніпропетровській області з повним правом можна вважати «розсекречення» діяльності тут організованої злочинної групи братів Володимира і Леоніда Дубинських. Навряд щоб хтось не знав сьогодні в Україні про існування свого часу у Дніпрі фірми «Будінвест Інжиніринг», однією з співзасновниць якої була подруга колишнього тут глави ОДА-ОВА Валентина Резніченка. І про те до цих пір не припиняється розголос, що цій фірмі область зі щедрого плеча підкинула підряд на негайні ремонти внутрішніх доріг – на півтора мільярда гривень. Все б може зійшло з липких рук, та слідів тих ремонтів не вдається знайти понині. В один з останніх при Резніченку приїздів в область Володимира Зеленського треба було бачити «наївні» очі пана «губернатора», якими він дивився на Президента. То були очі хлопчака-бешкетника, який провинився і тепер хотів зрозуміти, пробачить йому Президент чи ні. Виходить, що не пробачив. Звелів не милувати.

«Гнилою» ж справою зайнявся Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції України. Працівники якого коли врешті всерйоз копнули, то за голови похапалися:  отут і спливла епопея братів Дубинських. Близьких виявилося друзів-приятелів Резніченка. Бо сказати, що наближених до нього, це нічого не сказати – дійсно таки немов близьких та рідних навіть. Цитуємо дослівно слідчих: «Злочинна діяльність братів набагато масштабніша, ніж історія з «Будінвест Інжинірингом». Дубинські організували більше двадцяти підприємств та декілька офісів, яким за попередніми змовами з керівниками бюджетних установ та через «заточку» тендерів регулярно на протязі кількох років перераховувалися щоразу мільярди гривень». І далі: «В подальшому підприємства, пов’язані з Дубинськими, шляхом невиконання робіт, а також використання неякісних матеріалів та завищених цін і розцінок розкрадали бюджетні кошти в особливо великих розмірах».

Є у цій епопеї як на нас зовсім «відпад» чинної принаймні ще недавно в області влади. Мінімум чотири-п”ять роки поспіль безкарно і свавільно діяли справді тут підприємства Дубинських, тож отримували тендери і «пиляли» їх, а в цей же час обидва зухвалих ділків перебували і перебувають до цих пір в розшуку… ФБР Сполучених Штатів Америки.  Позаяк наслідили і там, то Штати вимагали та вимагають і зараз, щоб Дубинських видали їхньому правосуддю. Нашому виходить здійснити це не під силу – як гадаєте?

А зупинити тотальне «Велике крадівництво» під силу чи ні? – питання, яке сьогодні по суті доленосне для України. Бути чи не бути їй вирішується не лише у війні з окупантами. Весь час, доки публікації, сьогоднішня і завтрішня, готувалися до друку, щодня підкидалися нові повідомлення на цей рахунок. Скажімо, голові Антимонопольного комітету України Павлу Кириленку щойно оголосили підозру «в незаконному збагачені». Правда, покищо тільки за старі гріхи. У 2020-23 роках обіймаючи посаду очільника Донецької ОДА, він нажив собі  22 об’єкти нерухомого майна. У вигляді семи квартир у Києві і Ужгороді загальною площею 688.5 квадратних метрів, житловим будинком під Києвом на тих же 220 квадратних метрів, нежитловими приміщеннями та автівками – загалом більше, ніж на 64 мільйони гривень. При цьому  впродовж 2020-23 років не декларував свої статки, оскільки все нажите неправедними трудами реєстрував на родичів дружини. Або ще: НАБУ та САП затримали колишнього уже тепер голову АТ «Харківобленерго» Костянтина Логвиненка. Заволодів він спритно й хутко «шляхом викрадення» 12.5 мільйонами гривень. Заодно встиг здійснити і «замах на викрадення ще 120 мільйонів»…

То що, цьому кінця-краю не діждемося? І не слід сумніватися, що було і далі буде?   

                                                                              Микола НЕЧИПОРЕНКО.

 

 

 

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ