ВІЙНА НА СВЯТИХ ГОРАХ

За матеріалами інтернет-видань 03.05.2024 1667

 

Леонід ЛОГВИНЕНКО. Донецька область.

 

В Україні три лаври — Києво-Печерська, Почаївська на Тернопільщині та Святогірська, що на Донеччині. Всі вони зрослися духовною пуповиною з московським патріархатом і не хочуть її перерізати. Навіть сьогодні, коли патріарх рпц кіріл оголосив війну з Україною «священною».

Від давнини до сучасності

ДО ЛІВОГО берега Сіверського Дінця притулилося поруйноване війною містечко Святогірськ. На правому на білих крейдяних горах височіють золотоверхі храми. Ці мальовничі місця здавна приваблювали людей. Сліди поселень, знайдених тут археологами, датуються палеолітом. За однією з легенд, перші монахи, греки, оселилися на високому березі Сіверського Дінця в часи іконоборства на початку нової ери. Інші перекази стверджують, що ченці Києво-Печерської лаври, рятуючись від переслідувань під час монгольської навали, нібито втекли на Донець. Тут вони заснували новий монастир у ХІІІ столітті.

Утім, назва Святогірськ, вочевидь, з’явилась аж у XVI ст., а з XVII ст. стала широковідомою. То був зоряний час Ізюмського козацького полку, який контролював величезні простори Слобожанщини. На крейдяних горах воїни збудували форпост, який нібито захищав східні землі від набігів кримських татар. Що­правда, краєзнавець Леонід Щибря стверджує, що ізюмці боролися не стільки зі степовиками, скільки з вільними запорожцями на догоду Російській імперії. Утім, це їх не врятувало: спершу цариця Катерина ІІ ліквідувала Січ та Ізюмський полк, потім закрила монастир, передавши його землі графу Потьомкіну.

Церковне життя відродилось тут у XIX столітті й проіснувало до приходу більшовиків. Одному з організаторів червоного терору Артему на Лисій горі поставлено пам’ятник роботи відомого скульп­тора Івана Кавалерідзе. Саме цей факт не дає поки що демонтувати монумент.

Тут русскомірскій дух

ЗІ СЛІВ мого приятеля, колишнього місцевого депутата, у двохтисячних Святогірськ, відоме курортне місто, став розкішним угіддям для тутешньої еліти. Від баз відпочинку, дитячих оздоровчих таборів нічого не залишилось, а те, що пережило добу «прихватизації», добила війна. Вона двічі приходила сюди. Вперше 2014 року разом із терористами полковника фсб стрєлкова-гіркіна і вдруге — у 2022-му. До Святогірська окупанти не дійшли, адже наші вчасно підірвали мости через Донець і зайняли оборону на горах.

Статус Свято-Успенської лаври монастир дістав 9 березня 2004 року. За часів прем’єрства-президентства Януковича місцеві депутати надали релігійній громаді земельні пільги: ченці якщо й платили за тисячі гектарів угідь під своїм управлінням, то копійки. Тут торгували дисками з пісне­співами, друкованою продукцією, іконами, ювелірними виробами. Церковна комерція, напевне, як і скрізь, велася без належного оподаткування. Все це купували паломники, вервечки яких тяглися з усієї України, значна частина їх приїздила і з росії. Отож прибутки монастир мав неабиякі. За порядком стежили російськомовні «козачки» з нагайками.

Усе змінив 2014 рік. Тоді ЗМІ оприлюднили інформацію, нібито перед захопленням Сло­в’ян­ська гіркін зі своїми бойовиками переховувавсь у Святогірській лаврі й навіть зберігав там зброю. Якраз тоді журналісти на запрошення голови Донецької ОДА Сергія Тарути готували матеріали про визволення Донбасу. Насамкінець ми завітали до лаври, де поспілкувалися з її намісником митрополитом Арсенієм. Той гаряче переконував нас, що церква українська, а не російська. Ще й подарував диски з колядками у виконанні ченців… Проте суду не було: чи то слідчі не добули достатньо доказів, чи не вистачило політичної волі, аби довести факти колабораціонізму.

Нині указом Президента В. Зеленського громадянство митрополита Арсенія призупинене, як і дванадцятки проросійськи налаштованих діячів упц мп. Щодо заборони московської церкви в Україні, то народні обранці тягнуть із ухваленням рішення вже чимало часу.

Духовна залежність

НА ВСЕСВІТНЬОМУ російському народному соборі, який очолює глава рпц патріарх московський кіріл, прийнято документ, що цинічно називає загарбницьку війну рашистів проти нашої держави «священною». Це, на думку церковників з ерефії, хоча язик не повертається так їх називати, новий етап боротьби за «національне визволення на південному заході росії». Словом, кіріл спробував надати святості тому, що поблагословив диявол, — убивствам і насильству.

Якою ця війна є насправді, можна побачити у місті Святогірськ: десятки зруйнованих будинків, попалена рашистська техніка на тлі храмів. Величезних збитків завдано реліктовим лісам Національного природного парку «Святі Гори», територія якого забруднена вибухонебезпечними предметами. Глава військової адміністрації Святогірська Володимир Рибалкін каже, що постраждала вся громада. Агробізнес не працює, хіба що невеличкі господарства сіють хліб. Ніхто не хоче втратити життя чи здоров’я. Оператори цивільного розмінування тут не діють, адже їхні сапери можуть працювати, коли до фронту не менше ніж 50 км, а він тут гримить за 20 км.

Постраждала й лавра, в якій переховувалося кількасот біженців: згорів найбільший в Україні дерев’яний храм, загинув монах, стіни деяких будівель пошкоджені осколками, закіптюжені пожежами. Коли я дивлюсь на це, то не розумію, чому церква, яка сама себе називає українською і до якої належить Святогірська лавра, ніяк не наважиться перерізати московську пуповину. Чи то мізки клірикам так промили пропагандою, чи є якась інша причина. Та, що спонукала деяких попів упц мп наводити ракети й артилерію на українські міста і села. Навіть після заяви про «священну війну» патріарха геноциду кіріла, якому вони, як заявляють, не підпорядковуються.

Але казати можна що завгодно, а факти — вперта річ.

P.S. Коли цей матеріал був готовий до оприлюднення, з’явилося повідомлення від Служби безпеки України про оголошення підозри митрополиту Святогірської лаври Арсенію (Ігорю Яковенку) у поширенні інформації про переміщення підрозділів Збройних сил України. «Зокрема, під час літургії митрополит Арсеній під відеозапис озвучив прихожанам, де облаштовані блокпости Сил оборони у Краматорському районі Донеччини. Згодом це відео опублікували на сайті лаври та в місцевій групі Телеграм-каналу. Таким чином клірик намагався завуальовано «злити» агресору місця розташування українських блокпостів у фронтовій зоні», — повідомляє СБУ. Також правоохоронці інкримінують йому підривну діяльність, посилаючись на публічні висловлювання митрополита до початку російського повномасштабного вторгнення, в яких він називав збройну агресію рф­ «громадянським конфліктом». Якщо суд визнає Арсенія винним, йому загрожує до восьми років ув’язнення.

        Всеукраїнська газета захис у інтересів і прав селян "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ