Вітчизняну продукцію слід оцінювати «Фермерським знаком якості»

Григорій Давиденко 04.10.2021 600

У публікації нашої газети «Хочу, щоб все це колись закінчилося!» за 16 вересня минулого року йшлося про купівлю ветераном фермерського руху Дмитром Доценком із Миколаївки Новомосковського району «сирої» сівалки «Мультикорн 560» марки «Харвест», ТОВ «Промагролізинг плюс» у Кропивницькому. Як повідомив Дмитро Федорович, придбав її ще у 2018-му, «аби на старість полегшити собі життя, бо 50 гектарів важко швидко посіяти». Але нова сівалка з шириною захвату 5, 6 метра виявилася з численними недоробками. Фермер звернувся до заводу – усуньте неполадки!

Зовсім нескоро, аж за четвертим обіцяним разом 11 травня 2019-го наладчик Володимир Подолян прибув із Кропивницького і у живі очі побачив: восьмирядна сівалка видає «метр густо, а два пусто», плюс інші негаразди. Спеціаліст склав дефектний акт і відбув. Надалі виробники й обіцяти щось перестали. Як з’ясував Д. Доценко, декілька хліборобів із нашої та інших областей України отримали за чималі біля трьохсот тисяч гривень таку ж сівалку-халепу від кропивницьких заводчан. Тоді й вирішив звернутися до Господарського суду в Кропивницькому.

Доказів недоробок сівалки Д. Доценка у судовій справі – на воловій шкурі не списати. І висновок відомого експерта сільгосптехніки з Кропивниького Сергія Малихіна, після їхнього переліку, однозначний: «сівалка комбінована просапна Mультикорн 560 із сигналізацією «Харвест оs», турбодиск, причіпна є неякісною, постійно виходять з ладу вузли та деталі. Сівалка потребує доопрацювання та переобладнання виробником, експлуатуватися за призначенням не може».

Експертиза у Києві триває вже другий рік

І хоча відповідач, представник ТОВ «Промагролізинг плюс», проти експертизи С. Малихіна не протестував, суддя Вікторія Тимошевська призначила іще одну - Київському НДІ судових експертиз. Два його експерти 10 вересня минулого року оглянули сівалку Д. Доценка, зафіксували неполадки і відбули до столиці. Проте їхніх висновків катма й досі!

- Після «глухих» осені, зими й весни аж влітку надійшов лист із Києва, де сказано, що в їхньому інституті «завал» із роботою, тому експертизу мені пообіцяли зробити восени. Але ж коли та осінь буде? – щойно повідомив «Фермеру Придніпров’я» гірку правду Дмитро Доценко. – Ті київські експерти, очевидно не професіонали щодо сільгосптехніки, бо сівалку явно вперше бачили… А у ній деякі турбодиски одразу вийшли з ладу. В кінці загінки не всі сошники разом підіймаються для розвороту у нову, не дожимає правий маркер і т. п.                                                                                                                                                                 

Рік тому разом з експертами у Д. Доценка в Миколаївці побував і ставний, теж кремезний хлібороб Валентин Супрун із Миргорода Полтавської області. Він придбав таку ж сівалку у Кропивницькому і через м’якість її металу отримав цілий «букет» технічних проблем.

- Не спрацьовує клапан гідравліки, під час розвороту підіймається спочатку половина сівалки, потім інша. Таке перевантаження порвало раму, довелося її переварювати, - розповів Валентин Григорович. - Радився з адвокатом щодо звернення до суду. Він повідомив, що гарантія заводу дається лише на 640 гектарів роботи сівалки, а на той час вона в мене з горем пополам посіяла 480 га. Тому, взявши це та неповороткість нашої судової системи до уваги, вирішив до суду не йти. Ремонтував усе, що міг, власними руками. Потім за символічну ціну сівалку купив мій сусід, у нього небагато землі, всього 20 га. Домовилися, якщо вона у нього не сіятиме, то здамо її на металобрухт. Телефонували із сусідом на завод, розказали про претензії до висівного апарату. Пообіцяли замінити, і за 4 місяці таки виконали обіцяне. Так я втратив добрі кошти, отримав «науку». Тепер купив собі стареньку сівалку «Джон Дір», їй більше років, ніж мені… Але працює і вночі, не треба все обдивлятися перед кожною загінкою.

«Більше року судова справа стоїть без руху»

Миргородський хлібороб Валентин Супрун вирішив за краще мати синицю в руках, аніж журавля в небі від сліпої Феміди. А Дмитро Доценко сподівається, що суд поверне йому кошти за сівалку, а неякісний агрегат верне у Кропивницький. Відповідач у суді ніяких кроків назустріч фермеру не робить, аби припинити явно безперспективний для ТОВ «Промагролізинг плюс» судовий спір. В суді інтереси фермера представляє адвокат Андрій Глазков, який повідомив редакції:

- Київський НДІ експертизу сівалки Д. Доценка київський НДІ пообіцяв завершити ще до жовтня. Та у справі і без неї достатньо доказів непридатності агрегату до роботи, можна було давно ухвалити рішення. Вважаю, Господарський суд Кіровоградської області навмисне все затягує, призначивши другу експертизу. Мені вже доводилося вигравати справи з повернення цих сівалок виробнику, проте виключно у апеляційній інстанції. Зокрема, за рішенням суду стягли з ТОВ «Промагролізинг плюс» на користь фермера з Добровеличківського району біля чотирьохсот тисяч гривень, а виробника зобов’язали забрати сівалку собі.

Уряд знову дотує недороблену сівалку

Редакція «Фермера Придніпров’я» ще рік тому телефонувала до ТОВ ТД «Харвест» (директор Світлана Шрам), що є офіційним дистриб’ютором ТОВ «Промагролізинг плюс», з приводу наведених претензій хліборобів. Там пообіцяли - пізніше зателефонує представник юридичної служби. Проте дзвінка не було. Одразу після недавнього звернення Д. Доценка ми знову звернулися у Кропивницький, звідти нова обіцянка - дирекція зателефонує і все пояснить редакції! Далі ні пари з уст…

А продаж «Мультикорн 560»  триває і сьогодні. Мінекономіки щойно затвердило бюджетну програму за напрямом «Часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва». До переліку включені 203 підприємства, номенклатура їхньої продукції збільшилася до 16 802 найменувань. І під № 179… згадана сівалка ТД «Харвест»! Але ж підтримувати усіх гамузом виробників, навіть тих, які не вміють і котові хвоста зав’язати, як кажуть, це гроші на вітер - і 25 % компенсованих урядом коштів платників податків, і 75 % фермерських. А вони, гроші, як відомо, з кишені горобцями випурхують, а назад їх і волоком не затягнеш… Тож «харвестгейт» триватиме ще рік на очах усієї України.

Ідея «Фермерського знаку якості» народилася давно

Вочевидь, і виробник, і Господарський суд Кіровоградської області не зважають на реалії хліборобської праці. На те, що вже четвертий посівний сезон фермер Доценко має сівалку, та не має чим засівати землю… І не лише він. А ось як цю ситуацію коментує перший заступник президента АФПЗ України Віктор Шеремета:

- Це пряме порушення ЗУ «Про захист прав споживачів», якість продукції і сервіс цього виробника на нульовому рівні. Ще під час роботи в уряді у мене виникла ідея: на добру вітчизняну продукцію, надійну, без нарікань, ставити «Фермерський знак якості». На агропромисловій виставці «Агроекспо 2021»  в Кропивницькому на розширеному засіданні Асоціації фермерів Кіровоградської області 30 вересня ми попередньо обговорили цю ситуацію, конкретні рішення ухвалимо пізніше. Поширимо інформацію «Фермера Придніпров’я» про цього виробника і радитимемо всім таку сівалку не купувати, а уряду виключити її з переліку на державну компенсацію.

Вочевидь, разом із «Фермерським знаком якості» слід запровадити і «Фермерський знак ганьби», щоб на таку продукцію ніхто не звернув уваги. Щоб до постраждалих Дмитра Доценка, Валентина Супруна та інших не додавалися щорік їхні побратими-землероби.

На знімку: огляд сівалки Дмитра Доценка (крайній справа), третій справа – Валентин Супрун 10 вересня 2020 р.

Фото автора.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ