Якщо 20 га - це найбільша плантація, то якою буде 85-гектарна?

Микола Нечипоренко 06.04.2022 2920

Ожина: посадка та догляд

Уже повсюди землероби-сівачі вийшли у свої поля для добра трудитися. І в селі Воронове Синельниківського району компанія «BerryMоre Activ» теж не ловить гав. Навпаки, квапиться поперед інших, оскільки висаджує пагінці ожини, на вирощуванні якої спеціалізується з 2017 року. А особливість ожини якраз полягає в тому, що закладати її кущі краще навесні і якомога раніше. Як тільки, кажуть, сніг зійде і сонечко бодай трішки пригріє. Тож цілком ймовірно, що неподалік від Дніпра-річки в доволі екологічно сприятливому куточку між двома іншими річками-притоками Осокорівкою та Плоскою Осокорівкою і поруч із природним заповідником плодоягідна компанія першою відкрила в нашій області цьогорічний сезон.

Але головне навіть інше. Це сільгосппідприємство з вирощування ожини не тільки в Дніпропетровській області вперше і першим у великих масштабах появилося, а і в усій Україні також. Починало воно з трьох гектарів, а вже торік порало два десятка. Якщо хочете знати, це найбільша плантація і в межах усієї Європи. Бо тут така дивна річ: споживаючи в натуральному та переробленому вигляді найбільше ягід ожини, країни Європи практично не утруднюють себе, як чесно зізнаються, зайвими халепами. Тобто не переймаються промисловим вирощуванням «колючої» й «густої» ожини, з якою справді і навесні, і восени багато мороки. Та і влітку, коли тривалий час, з середини червня і майже до кінця серпня, треба збирати ягоди. Тому не дивно, що часто-густо на нашому континенті ожину сприймають винятково як декоративну рослинність або обмежуються її вирощуванням на присадибних ділянках. А на Близькому Сході вона не що інше, як чагарники з непролазними хащами. І ви не повірите, але всюди на планеті на ожинові ринки відповідну продукцію постачають з Північної Америки переважно. Американські фермери не бояться труднощів, отож охоче і культивують ожину в промислових масштабах.

Американці по натурі «не промах». Бо є сенс нею займатися. З точок зору урожайності та прибутковості. От і у нашому Вороновому знайшлися люди, які не злякалися «обтяжливої» культури і спочатку в порядку «експерименту», а зараз і з чіткою метою бізнесових інтересів сміливо розширюють площі ожини. Зрозуміло, швидко переконавшись, що займатися нею дійсно вигідно. Щодо труднощів з доглядом, то чи українцям боятися їх? А ціни за ожину і у свіжому вигляді, і у вигляді усіляких джемів, компотів і т. д. доволі пристойні. Прийнятні для виробників – ось що головне. Тим паче, що існує ще один фактор, який спокусив засновників компанії «BerryMore Activ»: попит на ожину наростає, а пропозиції і зараз уже недостатні. Ринок не переповнений себто. Берися і дерзай! Пораючи торік, нагадаємо, 20 гектарів, господарство компанії за усіма попередніми розрахунками мало отримати 106 тонн продукції, а фактично у підсумку отримало 120 тонн. Тому й бере курс на вихід на ринки як мінімум Європи: цього року продовжує збільшувати свої плантації, зібравшись до 2025 року довести їх до 85 гектарів. Тоді вирощуватимуть і збиратимуть в рік більше, ніж 800 тонн. Так що надії експортувати свою непересічну вітамінну продукцію не марні. Не безпідставні – скажемо і так. Тим паче, що ми, уточнює менеджер зі збуту компанії Інна Яременко, маємо змогу супроводжувати свою продукцію замовникам з гарантійним збереженням її при сталій температурі.

Хоч скажемо й трохи інакше: якомога більше ожини засилати і у продажу в Україні також не завадить. І нашому народу вона не зашкодить, а навпаки – буде доречною і корисною. Справа у тім, що ожина одна з перших стосовно тієї користі, яку приносить для самопочуття і здоров’я людей усіх вікових груп. Напрочуд збалансовує гормональний фонд, поліпшує травлення кишечника, знімає запалення нирок і сечових міхурів, допомагає при захворюваннях суглобів та зміцнює імунітет і нормалізує функціонування нервової системи…

Продовжувати перераховувати, чим ожина корисна для всіх нас? Ви геть будете здивовані, та читайте. Ягоди ожини містять чи не все, що потрібно нам: марганець, фосфор, магній, клітковину, натрій, лютейном і нарешті вітаміни Р, К, Е, С та В1. Що це значить? А те, що ця чудодійна ягода забезпечує розумову активність та зупиняє деградацію клітин головного мозку, робить капіляри більш міцними, захищає від виникнення остеопорозу, зміцнює кістки, оберігає від інсульту і атеросклерозу, а артерії від закупорювань, нормалізує в крові рівень глюкози, посилює гостроту зору, захищає від захворювань кишечника і шлунку, оздоровлює серце та м”язи – кінчаючи покращенням обміну речовин та уповільненням процесів старіння організму. Є резон вирощувати і постачати народу унікальну ягоду? Таки так!


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ