ЯЩИК ПАНДОРИ. Або пора запроваджувати рубрику АНТИДЕРЖАВА

За матеріалами інтернет-видань 15.06.2024 1158

 

Тетяна ВАСИЛЕНКО.

РЕДАКЦІЯ ГАЗЕТИ "ФЕРМЕР ПРИДНІПРОВ"Я" ДІЙШЛА ВИСНОВКУ, ЩО ДІЙСНО ПОРА, ПОКИ НЕ ПІЗНО, ЗАПРОВАДЖУВАТИ РУБРИКУ "АНТИДЕРЖАВА". АБО Й ЩЕ ВІДВЕРТІШУ ТА ПРЯМІШУ - "ВОРОГИ УКРАЇНИ". А  ПІД Ч АС ВОЄННОГО С ТАНУ І ВСЕ ЗАПЕКЛІШУ ВІЙНУ РОСІЯН З НАМИ, УКРАЇНЦЯМИ, ЦЕ ЗНАЧ ИТЬ, ЩО МОВА ЙДЕ ПРО ЗРАЗНИКІВ БАТЬКІВЩИНИ, СКАЖЕМО Й БІЛЬШЕ: А ТА БОРОТЬБИ ЗІ ЗРАДНИКАМИ-ВОРОГАМИ ПОРА Й ВІДНОВИТИ ВИЩУ МІРУ ПОКАРАННЯ - РОЗСТРІЛ.

 

ДНЯМИ її «відкрили» СБУ, САП та НАБУ, офіційно повідомивши про підозру в отриманні півмільйонного хабара одному із заступників голови Рівненської обласної ради. За оприлюдненими фото неважко «вирахувати», кому саме.

Журналістка порталу «Четверта влада» Анна Хіночик одразу ж зателефонувала цій особі й попросила прокоментувати інформацію.

«Це не відповідає дійсності», — почула у відповідь.

«Але ж підозру вам оголосили?»

«Ну, оголосили. Підозра — це така справа. Мені вже починають скидати цю інформацію… Ситуація неприємна, але упізнаваність моя зростає».

Передісторія тут така. Підприємець Володимир Рудюк 2021 року придбав на електронному аукціоні приміщення колишнього дитячого протитуберкульозного санаторію «Новостав», що тоді перебував в обласній комунальній власності. Заклад, розташований в гарній лісовій місцині неподалік Рівного, багато років поспіль повертав до повноцінного життя діток із простих родин. Скільки радості було в дітвори, коли на свята сюди приїздили благодійники! Хлопчики й дівчатка щедро віддячували віршами і піснями — просто дух перехоплювало. Адже ще до повномасштабної війни вони втратили можливість лікуватися від підступної хвороби: єдиний подібний санаторій закрили 2020 року…

Всі питання, пов’язані з продажем приміщень, майна та землі, вирішувала обласна рада. Аукціонну ж комісію очолював згаданий заступник голови облради.

Логічно, що підприємець виявив бажання придбати ще й земельну ділянку під санаторієм та майно. І тут на горизонті вигулькнув директор обласного фтизіопульмонологічного медичного центру, на балансі якого перебував санаторій, Федір Аврука — такий собі посередник. Наприкінці квітня минулого року його затримали під час передачі підприємцем частини хабара. За версією слідства, Аврука намірявсь одержати 860 тисяч гривень. За ці кошти він начебто «гарантував» безперешкодну приватизацію та передачу всіх матеріальних цінностей і сприяв в отриманні земельної ділянки розміром 5,4 гектара через занижену оцінку її вартості. Принаймні про таке йшлося в офіційному повідомленні управління СБУ в області. Тоді ж право-охоронці проводили слідчі дії в Рівненській облраді — однак, пославшись на «таємницю слідства», про результат журналістам ні гу-гу.

Та все «таємне» рано чи пізно стає очевидним. Так і тут. Коли про підозру заступникові сповістили публічно, змушений був відреагувати голова обласної ради Андрій Карауш: «Історія не нова і є продовженням розслідування справи щодо на той час керівника фтизіопульмонологічного центру, якого затримували у квітні 2023 року. Остаточне слово скаже суд. Моя позиція: корупція — не те, з чим Україні по дорозі. Якщо винен, покарання має бути справедливим».

Втім, він готовий відсторонити свого заступника від роботи лише після рішення суду.

А як же, власне, репутація поважної інституції? Та до такої «дрібнички» голові, вочевидь, нема діла! А підозрюваному в корупції заступникові? Невже написати заяву, принаймні про відсторонення від посади на час розслідування, не стає духу? Натомість він нам усе про патріотизм розказує, про свою допомогу ЗСУ пише… Де ж ваша честь, нешановні, — під плінтусом?

А може, фігурантові справи додає впевненості історія його колеги — депутата обласної ради ексзаступника керівника Поліського лісового офісу ДП «Ліси України» Віталія Суховича? Це той випадок, коли гора буквально народила мишу.

Гучне затримання «під камери» на початку минулого року: 4 мільйони доларів (!) готівкою, золоті злитки, раритетні монети, пістолети, земельні ділянки на підставних осіб, де, наче гриби після дощу, виростали котеджі…

Спершу був арешт, потім застава в сумі 192 (!) мільйони гривень, яка незабаром зменшилась у 13 разів — до 10 мільйонів, електронний браслет і, врешті… умовне позбавлення волі на 5 років із випробувальним терміном у три! Щоправда, до Суховича застосували спецконфіскацію на 98 мільйонів гривень (саме така доведена слідством сума його незаконного збагачення). Він пішов на угоду з НАБУ і ще 5 мільйонів переказав на ЗСУ.

Як бачимо, «якихось» сто мільйонів погоди для сильних світу цього не роблять... Дожилися!

Офіційно ж речниця управління СБУ в Рівненській області Анна Свінціцька повідомила, що одному із заступників голови Рівненської облради оголосили підозру за двома статтями Кримінального кодексу України. Це ст. 369-2, ч. 3-тя — зловживання впливом, за якою «світить» позбавлення волі на строк від трьох до семи років із конфіскацією майна; та 368-ма, ч. 4-та (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою). Тут покарання в разі доведення провини — позбавлення волі на строк від восьми до 12 років із конфіскацією майна та забороною обіймати певні посади.

Звісно, все це ще треба довести в нашому «найсправедливішому» суді. Втім, на кону — професійна репутація одразу трьох правоохоронних органів та їхніх високооплачуваних із наших податків працівників. Треба ж колись відпрацьовувати свій хліб.

До речі, про заробітки. І голова облради, й усі заступники у воєнному 2023-му задекларували більш ніж достойні зарплати — від 60 до понад 100 тисяч гривень на місяць. Усі одержали й солідні суми оздоровчих та допомогу на вирішення соціально-побутових питань. Усі зберігають чималі суми готівки: не довіряють наші посадовці вітчизняним банкам…

Голова Рівненської обласної ради (мабуть, єдиний в Україні) має чотирьох заступників та голову бюджетної комісії, котрий також на зарплаті в обласній раді. При цьому сама рада у воєнну пору навіть бюджету не ухвалює — це своїм розпорядженням робить голова ОВА. То що це, люди, як не відверте мародерство?

І голова ради, й чотири заступники та голова бюджетної комісії часто розповідають, що буцімто віддають частину зарплат на ЗСУ. І всі шестеро «постять» у Фейсбуку один і той же сюжет: як женуть на передову… одну на всіх автівку! Приниження? Ще і яке! Виходить, на Рівненщині діє легальна схема перетікання коштів з обласного бюджету до кишень керівників обласної ради? Чи це не привід для правоохоронців нарешті предметно зацікавитися й цим питанням? Яке моральне право мають ці люди жити на широку ногу, поки Україна стікає кров’ю? Та й туберкульоз, на жаль, лише набирає обертів: ось і воєнного 2023-го виявили майже 600 випадків захворювання, що на 10 відсотків більше, ніж у 2022-му. А хтось, не моргнувши оком, набиває калитку мільйонами. На чужій біді…

Пильно стежимо за перебігом непростих подій: скриня Пандори поступово відкривається. Проте такі, з дозволу сказати, керівники вже відповідають власною репутацією: навряд чи в когось колись підніметься рука ще раз за них проголосувати.

P.S. Коли матеріал готувався до друку, стало відомо, що Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід заступникові голови Рівненської обласної ради Сергієві Свисталюку: саме його викрили на отриманні хабара. Посадовець має сплатити пів мільйона гривень застави — у розмірі суми власне хабара. Окрім цього, йому треба здати закордонні паспорти та без дозволу слідчого не виїздити за межі області. Свисталюк планує внести заставу особисто — із власних заощаджень. І при цьому продовжує залишатися на посаді! Попереду — розгляд клопотання сторони обвинувачення про накладення арешту на майно посадовця.

                                           Газета захис ту інтересів і прав селян України "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"

 

 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ