З якого переляку землі ФГ «Самара» відібрані?»

Григорій Давиденко 07.11.2021 567

Добігає кінця календарний рік від початку найпотужнішої атаки на одне з перших фермерських господарств Дніпропетровщини, засноване легендарним борцем за відновлення родинного господарювання на землі Михайлом Саєнком. Такі реалії: не всі спадкоємці фермерів, покійних засновників ФГ, можуть і сьогодні спокійно, без зазіхань на врожай і претензій на землю постійного користування, вести далі батьківську борозну.

      Два сигнали тривоги із «Самари» за день

 Нинішня косовиця соняшнику проходить на фермерських ланах Придніпров’я відносно спокійно, у порівнянні з попередніми сезонами. Але для «Самари» і вона, і вирощування культури виявилися не простими. Першого жовтня голова ФГ «Самара» Олексій Саєнко повідомив хліборобській спільноті тривожну новину: до його поля зі стиглим соняхом в Губиниській селищній раді Новомосковського району, ледь комбайн зайшов у  загінку, приїхала поліція з претендентами на землю ФГ. Правоохоронці на підставі отриманої супліки задають питання - чому проводяться роботи? Які маєте документи? На фермерське поле до О. Саєнка одразу прибула група підтримки – адвокат «Самари» Сергій Донець, фермери Олександр Чебанов, Павло Доценко, Анатолій Гайворонський та інші хлібороби (на знімку).

На краю поля в супротивному таборі перебуває голова ФГ «Сантос» Іван Слончук з адвокатом та невеликою групою людей. Для «Фермера Придніпров’я» він пояснює свою позицію:

- Щоб працювати на цьому полі, треба мати правові підстави. Земля у різні часи має не однакових господарів, бо усе тече і все змінюється. Так, раніше тут господарював Саєнко, це факт. Але подивіться, кому належить оця земля сьогодні? Торік вона розпайована, її отримали у приватну власність 9 чоловік. І лише після цього «Сантос»  взяв цю землю у них в оренду. Переконаний, моє ФГ діє в межах законодавства України. А якщо це комусь не подобається, хай іде до суду.

Навзаєм ветеран фермерського руху Павло Доценко з групи О. Саєнка, мружачись від ще ласкавого осіннього сонечка, бачить ситуацію іншою:

- Важливо, що сьогодні з’ясування стосунків відбувається у правовому полі, з документами і за участі правоохоронців. Претензії Івана Слончука на землю ФГ «Самара» ми всі вважаємо абсурдними. Хто скаже, з якого переляку землі в ФГ «Самари» відібрані? Жоден адвокат не дасть такої відповіді, бо це незаконна дія! Прикро, що у цій рейдерській атаці на господарство організатора фермерського руху М. Саєнка бере участь разом з держчиновниками і фермер. А це висока і відповідальна місія на Землі. Колись Іван Гережа, щоб стати фермером, продав хату і квартиру, купив трактор. Вирив землянку і жив у ній з дружиною і трьома малими дітьми. За три роки побудував хату. Коли до нього приїхали і запитали - як це тобі вдалося змурувати хату, то він показав їм землянку. Фермерам треба виступати єдиною лавою, в Україні має панувати один для всіх закон, а не якісь договорняки. Коли почув від Олексія Саєнка сигнал тривоги, одразу кинув працю і приїхав сюди.   

 «Задвоєння» землі як спосіб рейдерства ФГ

За пару годин поліція все з’ясовує. Перед від’їздом запевняє, що косовиці соняху не перешкоджатиме.   Адже у «Самари» є навіть постанова Верховного Суду України 10 вересня 2020 року, де сказано «набуті Михайлом Саєнком спірні земельні ділянки для ведення селянського (фермерського) господарства зберігаються за ФГ «Самара» до часу припинення діяльності фермерського господарства у встановленому порядку».

   Це судове рішення набрало законної сили. Вочевидь, новомосковські державні і місцеві чини добре знають, що згідно з ч. 2, ст. 13 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів» «судові рішення, що набрали законної сили, є обов’язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їхніми посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їхніми об’єднаннями на всій території України». Та у Новомосковщині діє свій, окремий «закон».

     Саме через таке цинічне нехтування законодавства і Конституції України оганізаторами свавілля «Самара» змушена сьогодні, через рік після згаданої постанови Верховного суду, продовжувати боротьбу, одразу в трьох судах. Ось як пояснює події представник господарства, адвокат Сергій Донець:

- Восени минулого року Новомосковська РДА незаконно перевела 52, 9 га земель постійного користування ФГ «Самара» із державної власності у комунальну. А за день до припинення повноважень і входження в Губиниську ОТГ, 1 грудня 2020 року, Вільненська с/рада незаконно передала землю «Самари», з кадастровими номерами О. Саєнка, у спільну приватну власність 9 особам, для створення нібито нових фермерських господарств. Це подвійна реєстрація, або так зване «задвоєння», коли земля, право на яку закріплене державним актом, знову виділяється для приватизації і на неї виготовляється ще один державний акт. Така дія є свідомо протиправною, вони мусили б спочатку спробувати припинити право постійного користування, та законних підстав для цього немає. До всього ФГ «Вільне Агро», членам якого виділили землю «Самари», утворене за день до рішення сесії Вільненської с/р, а ФГ «Фірма Агромир» - за хвилини до її початку! Тобто ці господарства існують лише на папері і створені виключно для протиправного заволодіння фермерською землею.

Як повідомив С. Донець, слухання цивільної справи за позовом «Самари» про визнання недійсним та скасування рішення Вільненської с/р «Про передачу у спільну сумісну власність земельних ділянок» 9 громадянам» 1 грудня 2020 р., визнання за «Самарою» права постійного користування земельними ділянками затягується усіма способами. А по суті справа почала розглядатися лише вчора. Потужне «гальмо» діє і в розслідуванні кримінальної справи щодо незаконних дій посадовців Новомосковської РДА та Вільненської с/ради, її колишнього голови, а тепер старости Вільненського округу Дмитра Кравченка. Матеріали справи навіть «загубили». І лише втручання народного депутата Дениса Маслова завадило прокурорському злочинному наміру.

      Арешт на землі «Самари» нарешті накладений

Відома і «футбольна» доля заяви про забезпечення позову - накладення арешту на землі «Самари». Її відхилив Новомосковський суд 16 квітня, а Дніпровський апеляційний 20 липня визнав це рішення правильним. І лише 9 вересня суддя Новомосковського міськрайонного суду Оксана Оладенко, взявши до уваги факт, що всі 9 нових власників землі «Самари» невідь-чому дружно передали її в оренду ФГ «Сантос» 11 травня, ухвалила.

- Заборонити власникам, а також третім особам, які діють від імені власників земельної ділянок, вчиняти будь-які дії, направлені на зміну права власності (користування, володіння) спірною земельною ділянкою; передачу ділянки в іпотеку; укладення договорів оренди, емфітевзису тощо.

Земля ФГ виділена людям, які про неї… забули!

Доволі цікавий факт, що підтверджує озвучену раніше версію про виділення вільненськими депутатами земель «Самари» свіжоспеченим ФГ у рейдерський спосіб, наводить голова «Самари» Олексій Саєнко. Щойно він повідомив редакції:

- З трудом, зусиллями багатьох колег, збирання урожаю завершили. Велика усім вдячність за допомогу! Дивує позиція Івана Слончука – 30 березня він був на великому мітингу під Новомосковською РДА, запевняв, що підтримує нас у  боротьбі з рейдерами. І одразу після цього оформляє договір оренди з людьми, яким незаконно виділена земля «Самари»! Коли ми з адвокатом розвозили тим 9-ти власникам постанову Новомосковського суду про заборону вчиняти певні дії, один із них, пенсіонер 1937 року народження, запевнив: «та ви помиляєтеся, ніякої землі в мене немає!» І лише його дружина внесла ясність: «так торік діти ж брали нащось документи, ти що, забув?» Отакі «господарства» і «власники». Але І. Слончук навіть подав позов до «Самари», Анатолія Гайворонського та ТОВ «Фермерів та приватних землевласників Дніпропетровської області», з яким ми уклали договір про допомогу в обробітку землі, про відшкодування втраченої вигоди. Він пробував передискувати наш сонях 28 травня, але Фермерська Самооборона завадила цьому злочину. Спасибі всім, правда неодмінно переможе!

Громадський центр «Патріот Новомосковщини», який дослідив взаємозв’язки 9 нових власників землі «Самари», оприлюднив цю інформацію в соцмережах із доказами, що всі вони – наближені до керівництва Губиниської ОТГ люди, або ж їхні родичі. Тобто «віджим» землі зроблений у Вільному під патронатом Губиниської сел/ради. Далі витяг із цієї публікації «після широкого розголосу та мітингу фермерів 30 березня найочікуванішим кроком було створення незалежної депутатської комісії, яка б змогла пролити світло на те, хто насправді є рейдером. Найактивнішим противником депутатського реагування став голова земельної комісії Губиниської ОТГ Дамір Сатілов. Разом із селищним головою Петром Єрьоменком та секретарем Анастасією Педан вони завалили створення окремої та незалежної депутатської комісії щодо розслідування фактів рейдерства, підмінивши її іншою, без повноважень та юридичного статусу».

Уточнення чи спростування цієї інформації від Губиниської ОТГ немає.

Фермерська Самооборона діє

…А ввечері 1 жовтня із «Самари» знову пролунав сигнал тривоги. Ось що розповів наступного дня командир Фермерської Самооборони Дніпропетровської області Олександр Стешенко:

- Були серйозніші за денні розбірки, опоненти привезли «Спринтер» міцних молодиків, чоловік вісімнадцять, плюс пару автомобілів, вирішили «пограти м’язами». Та два десятки наших бійців злетілися моментально, всі у формі і зі зброєю. Все було нормально, ніхто до нас не рипнувся. Непрохані гості стояли біля посадки, потім відбули. Ми косили сонях до 12-ї ночі. Сьогодні роботам ніхто не заважає.

Родина Олексія Саєнка сподівається, що судова система невдовзі назве винних в річних поневіряннях ФГ «Самара», та припинить  рейдерську атаку на нього. Впевнений у торжестві справедливості і голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Дніпропетровської області Анатолій Гайворонський:

        - Михайло Саєнко - наш учитель, багатьом він допоміг особисто. Рейдерство земель «Самари» є замахом на саму ідею фермерського руху, ідею родинної праці українців на землі. Тому нам слід постійно зміцнювати лави Асоціації і фермерами, і власниками земельних паїв, які прагнуть справедливих законів для села. Ці закони, як показує час, ми можемо лише вибороти. Сьогодні є велика потреба відстоювати та захищати інтереси сільських трударів на всіх рівнях. Постійно вимагаємо і проведення судової реформи, бо факти рейдерства, щодо ФГ «Самара» Новомосковського, «Аеліта» Васильківського районів та інших виникають лише завдяки впевненості їхніх творців у повній безкарності.

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ