«За тиждень ціна кукурудзи і соняшнику зросте» - Василь Доценко

Григорій Давиденко 14.04.2022 3932

116563465 2587461861568252 8496282236718730987 O

Широкомасштабна війна рф проти України, окрім загибелі військових і цивільних людей, масових руйнувань, засмічення полів принесла хліборобам і додаткову проблему. Звичні, налагоджені економічні стосунки призупинені до завершення військових дій, а швидко пристосуватися до нових умов не так просто, тому важко реалізувати вирощене збіжжя. Сільгоспвиробники опинилися в скрутному фінансовому становищі, з якого мають зиск новоявлені гендлярі. Про це «Фермеру Придніпров’я» розповідає заступник голови ФГ «Урожай 2014» Сергій Кутній з Межівського району:

- Перед війною фермер, платник податків другої групи, міг продати тонну соняшнику по сімнадцять тисяч гривень, першої групи – біля двадцяти тисяч. Сьогодні дають десять, по одинадцять збути неможливо. А кукурудзу взагалі беруть по чотири тисячі гривень! Розумію, що звична логістика в умовах бойових дій не працює, на нову додатково йде до 2 тисяч гривень на тонні. Чому ж тоді ціна впала не на дві, а на шість-сім тисяч? Чому в оце лихоліття отак жирують перекупи? Дистриб’юторні компанії «сидять» одна на одній по 3 – 4 поспіль, ці «прокладки» між хліборобом і Європою добряче «гріють» руки на нашому горбі. Сільське господарство в Україні нині майже єдиний бізнес, який працює, і той отак нещадно валять. Вважаю, Асоціації фермерів та приватних землевласників мають стати наполовину державними організаціями, щоб під егідою держави акумулювати тисячі тонн вирощеного збіжжя і продавати його за прийнятною ціною. Ми ж кредити маємо віддати, плюс ще в багатьох є боргові зобов’язання за техніку! А з такими цінами це нереально зробити. Плюс теперішні затрати на пальне, добрива тощо стали іще вищими. Хочу, щоб після завершення війни всі оці перекупи були прибрані, вони нічого не дають бюджету, лише грабують хліборобів.

«Світові ціни на зерно та олії максимальні» - ФАО

Дійсно, згідно з даними моніторингу ІА «АПК-Інформ», в Україні із початку квітня фіксується додаткове зниження цін попиту на насіння соняшнику. Це одна сторона проблеми, організованої війною рф. З іншого боку Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) повідомила, що світові ціни на зерно та рослинні олії досягли історичного максимуму через російську агресію в Україні та масові перебої в постачаннях продукції. І це загрожує мільйонам людей в Африці та на Близькому Сході недоїданням і голодом. Щойно новий міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський навів понівечену війною експортну статистику:

«До війни в місяць було близько 5 млн. тонн експорту через українські порти. Наразі залишається 20 мільйонів тонн ще торішнього врожаю, які треба було вивезти цієї весни. Якщо до них додасться ще умовних 30 млн. тонн цьогорічного врожаю, вивозити їх доведеться “роками”. Основним транспортом для цього наразі є залізниця, замість домінуючих раніше портів. Березневі обсяги експорту знизилися за більшістю товарних груп. Найбільше постраждали основні експортні позиції — зернові культури та рослинні олії, перш за все соняшникова.

ТОВ «Фермерів та приватних землевласників» будує транспортний коридор

Як діяти звичайному фермеру в цій ситуації? Ось які поради дає очільник ТОВ «Фермерів та приватних землевласників» Василь Доценко:

- Рекомендую членам АФПЗ Дніпропетровської області та усім хліборобам не поспішати віддавати за безцінь вирощене. Дійсно, виникло чимало проблем через те, що раніше 80 % сільгосппродукції відвантажували через порти, а 20 % - суходолом. Тепер порти закриті, є навантаження на пункти пропуску. Зараз наше ТОВ перебудовує логістику на вивезення урожаю - через сухопутні кордони автотранспортом. Це стосується соняшнику і кукурудзи, експорт пшениці поки що заборонений урядом. Ми працюємо напряму з іноземними компаніями, щоб мати пристойну ціну. Таким чином кожна тонна продукції зросте в ціні від однієї до кількох тисяч гривень. Конкретики поки що не називатиму, все буде приблизно за тиждень. Головне сьогодні – вибудувати транспортний коридор, далі допоможемо дрібним і середнім фермерам акумулювати значні товарні партії зерна. Крупні фермери зможуть самі бути експортерами. Організовуємо увесь процес збуту за новою схемою, щоб фермери мали кращу ціну. Рекомендую усім фермерам, хто не реалізував соняшник і кукурудзу - звертайтеся, будь ласка, до нашого ТОВ за телефонами на сторінці Асоціації, списуйтеся в групах і доносьте інформацію до своїх товаришів. Вихід із цієї ситуації буде вже за тиждень, щойно сусідні країни спростили правила перетину кордонів українським автотранспортом.

         Так, діючі обмеження для вантажівок, що здійснюють агроекспорт через країни на західному кордоні, вже спрощені. Про це повідомив народний депутат Дмитро Соломчук на своїй Фейсбук-сторінці: «донедавна не всі країни впускали українські автомобілі у зв’язку з невідповідністю машин екологічним вимогам, а також потрібні були спеціальні дозволи. Наразі для спрощення поставок продовольства із України, уряди низки країн спростили вимоги до перетину своїх кордонів вантажними транспортними засобами». Тепер українські аграрії можуть самостійно вивозити агропродукцію до Латвії, Румунії, Словаччини, Болгарії, Туреччини, Греції, Польщі, Молдови. Так разом і долаємо наслідки дикої агресії очманілих від дикунської «величі» сусідів, задля спільного добра.                                                                                           .

 

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ