Знайдіть час і прочитайте все таки ПРО СИНДРОМ ПІДВИЩЕНОЇ ВТОМИ

За матеріалами інтернет-видань 01.09.2024 857
 

Ангеліна ТОМАШЕВСЬКА, невролог.

 
 

Втома — це природна реакція організму на напруження чи перевантаження, яка свідчить про необхідність відпочинку і зміцнення. Відчуття синдрому підвищеної втоми виникає начебто без причини й не минає після повноцінного відпочинку. Інколи людина почувається втомленою із самого ранку. Ті, хто страждає від цього синдрому, часто схильні й до інших неврологічних захворювань: неврозів, панічних атак, головного болю тощо.

 

Причини виникнення та прояви

СИНДРОМ підвищеної втоми може бути спровокований низкою причин: стресами, напруженою роботою, хронічними хворобами, перенесеними вірусними й інфекційними захворюваннями, гормональними збоями, неправильним способом життя, нездоровою їжею, порушеннями в роботі органів травлення (внаслідок чого погано засвоюються корисні речовини), малорухливим способом життя тощо.

Крім основної ознаки — постійного почуття втоми, — може спостерігатися ще низка характерних симптомів: біль у м’язах і суглобах, слабкість, безсоння, головний біль, погіршення пам’яті, порушення концентрації, дратівливість, апатія. Ймовірні скарги на часті застуди, порушення роботи кишечнику, різку зміну апетиту та надмірну сонливість.

Безумовно, цей синдром може бути спричинений серйозними захворюваннями: анемією, хворобами щитоподібної залози, серцевою недостатністю та багатьма іншими. Тому, якщо стан втоми стає супутником життя протягом кількох тижнів, а то й місяців, потрібно обов’язково звернутися до лікаря для з’ясування та усунення причин із допомогою медичного обстеження.

Однак часто буває, що під час огляду лікарі, на щастя, не виявляють серйозних захворювань, проте відчуття втоми все ж не минає. До цього приєднуються часті застуди, ломота в тілі, герпетичні висипання, головний біль тощо.

Рослинний біогенний стимулятор

У ПОШУКАХ розв’язання проблеми натуропати звернулися до засобів фіто- та апітерапії й досягли позитивних результатів. Вони розробили схему оздоровлення, в якій використовували кілька простих засобів. Розкажемо про них докладніше.

Учені довели, що між емоціями та імунною системою існує взаємозв’язок. Реакції та процеси, що відбуваються в нервовій тканині, запускаються імунною системою. Наприклад, хронічні інфекції спричиняють хронічні депресії. Потім виникає замкнене коло: порушення імунітету запускають стрес і пригнічують настрій, а стреси пригнічують імунну систему. Вирішити цю дилему допомагає лікарська рослина — ехінацея.

Це рослинний біогенний стимулятор, що справляє імуномодулювальну та протизапальну дії, покращує кістковомозковий кровообіг, унаслідок чого збільшується кількість лейкоцитів, активізує клітинний імунітет. Інулін, лавулоза та бетаїн, що містяться в ехінацеї, поліпшують процеси обміну, особливо в печінці та нирках. Фармакологічна промисловість випускає препарати ехінацеї у формі таблеток, капсул, настоянок, сиропів.

Настоянку ехінацеї приймають по 20 крапель тричі на добу за 30 хвилин до або через 30 хвилин після їди. У вигляді сиропу, таблеток, капсул її потрібно приймати в дозах, зазначених в інструкції до препарату.

Тривалість застосування — від 1 до 8 тижнів, залежно від досягнутого ефекту, який визначають за поліпшенням загального самопочуття та стану хворих, підвищенням працездатності, зменшенням слабкості, нездужання, нормалізацією сну й апетиту тощо.

Протипоказання: автоімунні захворювання (туберкульоз, колагеноз, ревматизм, СНІД, ВІЛ-інфекція, поширений атеросклероз), захворювання лейкоцитарної системи крові, вроджена непереносність галактози, дефіцит лактози Лаппа, глюкозо-галактозна мальабсорбція, розсіяний склероз, вагітність, період годування грудьми.

Засіб для витривалості

ФАХІВЦІ помітили, що ефективність ехінацеї в рази збільшується, якщо її приймати в поєднанні з продуктами бджільництва — натуральним медом, прополісом, квітковим пилком, маточним молочком.

Дуже добре себе зарекомендував апібальзам, виготовлений на основі рослинної олії або вершкового масла та прополісу. Окрім того, що прополіс є потужним антибіотиком (усуває шкідливі бактерії, інфекції, паразитів), він живить організм енергією, підвищує його витривалість, допомагає за хронічної втоми, має антиоксидантну дію.

Апібальзам готують так: 20 г якісного прополісу подрібнити (можна заздалегідь покласти в морозильну камеру, тоді його легше натирати на тертці). Подрібнений прополіс додати в розтоплене на водяній бані якісне вершкове масло (200 г) або підігріту на водяній бані олію (200 мл). Тримати на водяній бані 15-20 хвилин, часто помішуючи. Перецідити крізь кілька шарів марлі. Перекласти в скляну тару зі щільно закритою кришкою. Зберігати у холодильнику. Вживати по чайній ложці тричі на день за 15 хвилин до їди. Курс — 3-4 тижні. Цим апібальзамом добре змащувати герпетичні висипання на губах і крилах носа, а також ніздрі в разі нежитю.

Якщо з якихось причин немає можливості приготувати або придбати апібальзам, його можна замінити прийомом настоянки прополісу: 5 крапель на 50 мл теплої води двічі на день між їдою. Курс — 2-4 тижні. Препарати прополісу можна придбати у вигляді капсул.

Потужні енерготоніки м’якої дії

ОДНОЧАСНО із зазначеними вище засобами застосовують і маточне молочко. Його можна придбати в аптеці у формі таблеток (апілак), а також у виробників апіпродукції у вигляді желе та в інших формах. Препарати маточного молочка сприяють відновленню сил після хвороб, зміцненню м’язів, нервової системи, підвищенню бадьорості в людей старшого віку, згладжують дисбаланси в період гормональних перебудов, регулюють тонус судин, поліпшують обмін речовин, зменшують рівень холестерину тощо.

Препарати маточного молочка треба тримати під язиком до повного розсмоктування. Це сприяє якнайліпшому засвоєнню корисних речовин.

До оздоровчого місячного курсу також додається 2-3 склянки на день зеленого чаю зі столовою ложкою меду. Мед та зелений чай є потужними енерготоніками м’якої дії. Тому показані ослабленим людям під час відновлення. Важливо в цей час припинити вживання цукру та солодких виробів, щоб не перевантажити підшлункову залозу та печінку. До того ж цукор пригнічує імунітет. Протипоказання до вживання меду: діабет, індивідуальна непереносність.

Цю схему оздоровлення можна застосовувати кілька разів на рік 30-денними курсами з 1-3-місячними інтервалами між ними. Її можна доповнювати й іншими бджолиними продуктами. Наприклад, уживанням по чайній ложці 1-3 рази на день протягом 3-4 тижнів бджолиного пилку, чергуючи із маточним молочком. Відомо, що бджолиний пилок — скарбниця корисних речовин. Він справляє благотворний вплив на ендокринну систему, від котрої залежить молодість організму, та печінку, стан якої впливає на здоров’я практично всіх внутрішніх систем.

Після лікування продуктами бджільництва багато пацієнтів зазначали примноження сил, поліпшення настрою, нормалізацію сну, послаблення больових синдромів. Вони ставали менш уразливими до застудних, вірусних захворювань, а також погодних змін. Важливо, що в більшості з тих, хто скористався апі- та фітооздоровленням, поліпшилися показники аналізів крові, імунограма.

Протипоказання до рекомендацій: алергічна реакція на продукти бджільництва, індивідуальна непереносність компонентів, вагітність, лактація.

Перед застосуванням будь-яких рецептів і рекомендацій обов’язково порадьтеся з вашим лікарем.

                                                          Газета "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"

 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ