Вчора запитання - сьогодні відповідь: СПРАВИ ПЕНСІЙНІ

За матеріалами інтернет-видань 15.06.2024 356

 

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідають фахівці Пенсійного фонду України.

«Прошу допомогти мені повернути 2600 гривень, які я мав отримати до Дня Незалежності як інвалід війни ІІІ групи. Цей статус я маю з 1998 року. Щороку отримував відповідну допомогу до 9 Травня. Торік цю виплату перенесли на серпень, але я її не отримав. У Пенсійному фонді повідомили, що я маю оновити посвідчення інваліда війни. Посвідчення врешті-решт оновив, але гроші, які гарантувала мені держава, так і не отримав».

Павло ПОЛКОВЕНКО с. Білоцерківка Баштанського району Миколаївської області.

ЩОРІЧНІ разові виплати ветеранам війни передбачені Законом «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». В 2023 році до закону були внесені зміни, і тепер такі виплати здійснюються не в травні, а в серпні. Нагадаємо, що 2023-го виплати здійснювалися в таких розмірах:

• особам з інвалідністю внаслідок війни І групи — 3100 гривень;

• особам з інвалідністю внаслідок війни ІІ групи — 2900 гривень;

• особам з інвалідністю внаслідок війни ІІІ групи — 2700 гривень;

• учасникам бойових дій — 1000 гривень.

Якщо людина вже перебуває на обліку в Пенсійному фонді, то такі виплати зазвичай нараховуються автоматично. Тим, хто з якихось причин не отримав виплату вчасно, надавалося право подати відповідну заяву до 1 листопада 2023 року.

На нашу думку, вимога поміняти ветеранське посвідчення була необґрунтованою, тому рішення щодо відмови у виплаті зазначеної допомоги рекомендуємо оскаржити.

З вашого листа так і не зрозуміло, чому саме допомогу не виплатили. Вам необхідно отримати від місцевого Пенсійного фонду письмове пояснення, на якій підставі було ухвалено рішення не виплачувати грошової допомоги. Далі копію цього рішення разом із відповідною заявою можна надіслати до обласного управління. І вже залежно від результатів діяти далі, наприклад, зателефонувати до контакт-центру ПФУ: 0-800-503-753, або на урядову «гарячу лінію»: 15-45.

Описана історія виглядає, наче якесь непорозуміння, тому ми впевнені, що питання можна вирішити і не доводячи справу до суду.

«Чула, що певні категорії пенсіонерів можуть отримати 100-відсоткову знижку на комунальні послуги. Для цього потрібно проживати у сільській місцевості й бути представником однієї з визнаних законом професій».

Марія ІГНАТЕНКО селище Турбів Вінницького району Вінницької області.

100-ВІДСОТКОВА знижка на оплату житлово-комунальних послуг надається пенсіонерам, які працювали у сільській місцевості й далі проживають там після виходу на пенсію.

Зокрема, це:

• педагогічні працівники;

• медичні та фармацевтичні працівники;

• спеціалісти із захисту рослин;

• працівники музеїв, бібліотек;

• працівники закладів культури, навчальних закладів галузі культури.

Водночас для отримання пільги потрібно мати не менше трьох років відповідного стажу роботи і на момент виходу на пенсію працювати на посадах, що дають право на пільги.

Однак врахуйте, що пільга надається, лише якщо середньомісячний дохід сім’ї за попередні шість місяців у розрахунку на одну особу не перевищує 4240 гривень. Також знижка належить протягом 12 місяців із місяця звернення, але не більш ніж до кінця календарного року. Увага! На членів сім’ї пільговика знижка не поширюється.

Оформити пільгу можна кількома способами:

• особисто звернутися до місцевого сервісного центру ПФУ;

• через представництво виконавчого органу місцевої ради;

• через центр надання адміністративних послуг.

Також можна надіслати необхідні документи поштою безпосередньо до відповідного органу ПФУ. Або звернутися онлайн через сайт Пенсійного фонду чи через державний портал «Дія».

Для отримання пільги вам знадобляться наступні документи:

• довідка або записи в трудовій книжці, що підтверджують роботу в сільській місцевості;

• заява про надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, купівлю твердого палива або скрапленого газу;

• документи, що підтверджують проживання в сільській місцевості.

                                                                                                   (Газета "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ")


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ