Новоолександрівський кромлех старший за Стоунгендж

За матеріалами інтернет-видань 11.10.2021 178
Старший за Стоунгендж. Вчені хочуть зберегти кромлех, знайдений на Дніпропетровщині, на тому ж місці Суспільне Дніпро

Вчена рада Інституту археології Академії наук України вирішила зберегти Новоолександрівський кромлех на місці, де його знайшли. Про це Суспільному повідомила директорка Обласного центру з охорони історико-культурних цінностей Лідія Голубчик.

У березні 2021 року під час розкопок кургану поблизу Новоолександрівки археологічна експедиція відшукала понад 60 кам’яних брил, викладених колом. Тепер, за словами Лідії Голубчик, кромлех мають включити до державного реєстру нерухомих пам’яток.

Кромлех, виявлений на Дніпропетровщині, навесні 2021 року

Що для цього треба

Однак для цього необхідно отримати науковий звіт археологів, робота над яким усе ще триває. Лідія Голубчик каже: Інститут археології вимагає здати звіт до березня 2022 року, каже фахівчиня.

«За усними розмовами й за листами, які управління культури облдержадміністрації направляло до організації дослідника, ми знаємо, що науковий звіт поки що готується. І що цей об’єкт буде передаватися на подальше зберігання до органу виконкому місцевого рівня, тобто виконкому Новоолександрівської селищної ради. Але поки що процедура передачі не відбулася. Тобто, зараз ані ОТГ, ані обласна адміністрація не можуть приймати ніяких рішень», – пояснила вона.

Коли будуть документи

Керівник археологічної експедиції Дмитро Тесленко каже: технічний звіт мають надати центру з охорони історико-культурних цінностей вже найближчим часом. Однак точні терміни не називає.

На підставі звіту, за словами Лідії Голубчик, можна буде створити облікову документацію.

«У результаті проведених робіт курган перетворився тепер на кромлех. І тому цей об’єкт, який знайшли й потребує облікування, під тим же обліковим номером, під яким був взятий курган, буде внесений в державний реєстр пам’яток України як кромлех», – додала вона.

Що відомо

  • На Дніпропетровщині, у селі Новоолександрівка, навесні 2021 року тривали розкопки кургану, який створили в епоху ранньої бронзи. Археологи розчистили його центральну частину та дослідили поховання. Центральна частина кургану оточена кромлехом – колом з вертикально вкопаних кам’яних брил. Цьому об'єкту понад приблизно 4,5 тисячі років.
  • 2 серпня Суспільне отримало відповідь на запит від Міністерства культури та інформаційної політики України. Там зазначають, що рішення щодо музеєфікації та подальшого використання кромлеха на місці має ухвалити відповідний орган Дніпропетровської облдержадміністрації.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ