У ПЕРШОТРАВЕНСЬКУ ДЕПУТАТИ ВІДМОВИЛИСЯ ПЕРЕЙМЕНОВУВАТИ СВОЄ МІСТО

Микола Ясень 26.01.2024 324

 

26/01/2024

І ЦИМ САМИМ СТВОРИЛИ ПРЕЦЕДЕНТ, ЯКИЙ ТАК ЧИ ІНАКШЕ РИЗИКУЄ СКІНЧИТИСЯ ЯКЩО НЕ СКАНДАЛОМ, ТАК НЕПОРОЗУМІННЯМ З ІНСТИТУТОМ ІСТОРИЧНОЇ ПАМ"ЯТІ ТОЧНО.

У Першотравенську депутати не про сто вирішили не перейменовувати своє місто. За це вони, як повідомили місіцеві ЗМІ, ще й одноголосно проголосували на сесії 25 січня.  Так повідлмляє сайт «Дніпро Регіон» з посиланням на міську владу.

Тут, як і всюди там, де м ають відмовитися він радянських и проросійських назв населених пунктів, до 22 січня тривало народне опитування, під час якого мешканці міста могли обрати із восьми запропонованих варіантів назву, яка їм більше до вподоби.

  • Шахтарське (Шахтарськ)
  • Щедродар
  • Косьмин
  • Затишне
  • Степове
  • Квітчанськ
  • Мирне
  • Соборне.
  • Так от, найбільше голосів зібрала назва Шахтарське (Шахтарськ).Одначе це не завадило депутатам міської ради не прислухатися до думки земляків. Їхня позиція звелася до того, що перейменовувати Першотравеньськ немає ніякої потреби. Навпаки, назву міста необхідно зберегти. Аргумент? Перше травня Міжнародний день трудящих, свято весни і праці, яке відмічалося не лише в колишньому Радянському Союзі, а і у багатьох інших країнах світу. Чим воно, мовляв, муляє нинішнім борцям з радянсько-комуністиними топонімами? 

При цій нагоді необхідно знати, що Першотравенськ є одним із наймолодших міст Дніпропетровщини — його поява пов’язана ізвиникненням, будівництвом і розвитком вугільного Західного Донбасу. Перший камінь під спорудження тоді ще шахтарського селища був закладений 25 травня 1954 року. А у серпні 1957 уже новозбудоване селище отримало назву, до речі, Шахтарське. Але оскільки в Центральному Добасі на трой час уже існувало місто Шахтарськ, у 1960 році селище спершу стало Першотравневим , а у 1962 — отримало статус міста і назву Першотравенськ.

Якби там не було, а рішення першотравенських депутатів неодмінно викличе неабиякий резонанс і сміливо можна прогнозувати, що "дискусій" навколо цього рішення уже не уникнути. І як на нас, то зовсім не випадково, а іцілком закономірно. Будемо чекати, як на це відреагують по-перше, в Інституту народної пам'яті, а по-друге і депутати Верховної Ради. 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ