«Українські аграрії більш конкурентні, ніж європейські фермери»

За матеріалами інтернет-видань 15.04.2024 365
«Українські аграрії більш конкурентні, ніж європейські фермери»

На думку старшого проектного менеджера із земельної реформи Офісу реформ Кабміну Андрія Мартина, війна «забрала» з ринку земель близько 20 %  території України. Це окуповані землі та території, де велися активні бойові дії дій.

За його оцінками, без війни ринок був би на 20-30 % більшим за обсягом та кількістю транзакцій.  При цьому ринок сільгоспземель на територіях  без активних бойових дій відновився майже до довоєнного рівня.

"Доступ юридичних осіб пожвавив попит, але не значно, адже ми маємо ринок продавців, а не покупців. Осіб, які бажали б продати свою земельну ділянку, насправді, не так вже й багато. Основні продавці сьогодні – це спадкоємці колишніх пайовиків, діти та онуки, які переважно живуть у містах або навіть інших країнах і вже не мають потреби та зацікавленості у володінні земельною ділянкою. Основні покупці сьогодні – орендарі, адже аграрії не хочуть фрагментувати свій земельний банк, тому, у разі бажання орендодавця продати ділянку, орендар найчастіше використовує своє переважне право на викуп пайової ділянки", - уточнив Андрій Мартин.
 

Він додав, що середньозважена  ціна землі за 2023 рік становила 38,6 тисяч га (на 13 % більше у порівнянні з 2022 роком). У 2024 році можна очікувати подальше поступове зростання цін на сільськогосподарську землю – максимум на 10-15%.  Це пов'язано із тим, що відновлена торгівля сільськогосподарською продукцією морем і маржинальність агробізнесу потроху відновлюється.

"Сьогодні ми добре бачимо, що українські аграрії суттєво більш конкурентні та динамічні, ніж європейські фермери, тому можна припустити, що після ухвалення відповідного законодавства  процес консолідації земель в Україні відбуватиметься швидше, аніж у ЄС. Земельне укрупнення  дозволяє масштабувати агробізнес, призводить до підвищення його маржинальності та дуже важливе для реалізації проектів  меліорації земель, проектів з розвитку  багаторічних насаджень  тощо. Якщо фермер захоче збудувати меліоративну систему  хоча б на 30 га, то робити це він буде лише на своїй, приватній землі. Інвестувати значні суми в поліпшення чужої, орендованої землі ніхто ніколи не буде", - зазначив спікер.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ