А ВЕСНА ВЖЕ СТУКАЄ У ДВЕРІ

За матеріалами інтернет-видань 11.02.2024 1811

 

Тетяна АДАМЕНКО,

начальник відділу агрометео­рології Українського гідрометцентру.

 
 

У СІЧНІ в Україні спостерігалася дуже нестійка погода. Періоди, за температурою повітря схожі на березень, чергувалися зі справжніми зимовими холодними днями. Проте теплих (як для січня) днів було більше, і за рахунок цього середня місячна температура на 1-2 градуси перевищила кліматичну норму. Лише у крайніх північно-східних та північних районах було холодніше звичайного, панувала справжня зима із температурами на 1-2 градуси нижчими від норми і морозами вночі до мінус 20-25 градусів. А найвища температура повітря, відзначена у січні 2024 року, — 3-5, на півдні — 8-11 градусів тепла.

Сніговий покрив упродовж місяця був нестабільний, неодноразово утворювався та танув. Лише у північних та північно-східних областях пролежав із кінця листопада. Зважаючи на такий характер погоди, жодних ризиків для озимих культур не виникало, навіть у районах із сильними морозами. Адже там посіви були вкриті надійним сніговим покривом. Окрім того, за холодний період (із листопада по січень) в Україні випала велика кількість опадів у вигляді дощу, мокрого снігу та снігу, що вже забезпечило формування достатніх вологозапасів у ґрунті на початок весни.

Лютий — останній місяць зими. В окремі роки, виправдовуючи свою назву, бував дуже холодним, особливо у першій половині. Проте вже досить давно саме в лютому розпочинається весна. Нинішнього року на початку місяця значних морозів в Україні не очікується. Навпаки, лютий почнеться із відлиги з денними температурами повітря до плюс 5-7, уночі — від 0 до мінус 2 градусів.

Температурні рекорди, зафіксовані останнього зимового місяця (а це 35-39 градусів морозу), спостерігалися ще далекого 1929 року майже на всій території України. На Луганщині морози були мінус 40 градусів. Холодним був лютий 1963-го та 1985-го. У першому 20-річчі поточного століття найхолоднішим був лютий 2006 та 2012 років, коли морози на Луганщині та Харківщині досягали мінус 34-36 градусів, на решті території країни — 26-33 градусів нижче нуля.

У сучасному кліматі дедалі частіше погоду в лютому в Україні визначають теплі та вологі повітряні маси атлантичного походження, які обумовлюють значно вищий за норму температурний режим. У такі періоди температура повітря може підвищуватися до плюс 14-19, в Одеській, Херсонській областях та в Криму — до 25 градусів тепла. Найвищі температури повітря, зафіксовані метеорологічними станціями за останні 50 років метеорологічних спостережень в Україні, відзначались у лютому 1990-го, 2002-го та 2020-го. Саме у ці роки по всій території країни було зафіксовано рекордні плюс 17-25 градусів, навіть у північних районах країни. А середня місячна температура повітря перевищувала норму на 4-7 градусів. Як показує аналіз, після дуже теплого січня майже не було дуже холодного лютого.

Для останнього зимового місяця характерні найбільші коливання температури повітря відносно норми. Так, 1985-го, 1996-го і 2003-го лютий був холодніший, ніж січень, 1989-го, 1990-го, 2001-го, 2002-го — теплішим, ніж березень. Найтеплішим за останні роки був лютий 2016-го, коли максимальна температура повітря досягала 15-23 градусів тепла, а відхилення від норми середньої місячної температури повітря становило плюс 5,0-8,0 градусів. Найхолоднішим був лютий 2012-го, коли мали морози 25-34 градуси. Саме цього року в лютому у південних областях, де не було снігу, значна частина посівів озимих вимерзла. Через значну кількість хуртовин цей місяць у народі колись називали «сніжень». А через сильні морози — «лютень». В українській мові це слово поступово перетворилося на «лютий».

За кліматичними даними, в лютому може бути від 1 до 8 днів із хуртовинами, ожеледь найчастіше спостерігається на Сході України та в Приазов’ї. Проте це належить до попереднього кліматичного періоду. В сучасному кліматі лютий у більшості областей вже майже весняний місяць.

За нормою середня місячна температура повітря лютого на 1-1,5 градуса вища, ніж у січні, і становить 1-5, у Чернігівській, Сумській, Харківській, Полтавській, Донецькій, Луганській областях — 6-8 градусів морозу. На Південному узбережжі Криму — 4 градуси тепла.

Наприкінці місяця у Криму, на півдні Одеської та в низинних районах Закарпатської областей відбувається стійкий перехід середньодобової температури повітря через нуль градусів і розпочинаються справжні весняні процеси.

У лютому 2024 року середня місячна температура прогнозується від 3 градусів морозу до 2 градусів тепла, що у південних, східних, Кіровоградській, Дніпропетровській областях та в Криму на 1-1,5 градуса вище за норму, на решті території — близько до норми. Місячна кількість опадів очікується 29-67 мм, у Карпатах місцями 74-83 мм, що в межах норми (80-120%).

    Всеукраїнська газета захисту інтересів і прав селян "Сільькі вісті"

Остання чверть (спадаючий):

3.02 — схід 1:23, захід — 10:21.

Новий:

10.02 — схід 8:01, захід — 17:41.

Перша чверть (зростаючий):

16.02 — захід 1:00, схід — 9:41.

Уповні:

24.02 — захід 7:14, схід — 17:22.

Все це стосовно Місяця за київським часом.

                                                   Всеукраїнська газета "Сільські вісті"


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ