ДО ПОЛЕМІКИ ПРО РЕЙДЕРСТВО

Микола Ясень 28.05.2023 2157

Увага до «неординарної» спроби одним махом прихопити більше,, ніж півтори тисячі гектарів ріллі, про що піде мова, не пропадає винятково завдяки Антикорупційній правозахисній Раді, що діє у Дніпропетровщині. В тому числі і наперекір ласим дійсно якомога більше заграбастати земельки собі, а відтак і своїм нащадкам. Єдине, що шановна Рада вважає, наче земельне рейдерство ніскільки не змінилося із часів своєї ще появи у дев’яності роки минулого віку, але на цей рахунок у нас виникає бажання посперечатися. Багато літ поспіль рейдерство асоціювалося з силовими, часом ледве не бойовими атаками та «операціями» із захоплення земельних ділянок. За участю так званих «тітушок» або войовничих хлопців спортивної виправки і статури. Цілі баталії зчинялися на фермерських полях, призначених не для битв і сутичок та з'ясування, чиї вони будуть, а  для щедрих урожаїв хліба та іншого збіжжя і добра.

Не те частіше відбувається зараз. Не так, точніше. Зараз там і тут домінує рейдерство «тихою сапою», за наперед ретельно продуманою змовою. Отож за зачиненими дверима. У кабінетах усіляких нотаріусів, реєстраторів, яких гордо величають державними, нарешті і в залах судів, де будь-яку підступність нині аж бігом викрутять на користь зацікавлених замовників. Що зайвий раз і доводить випадок, котрий розпочався ще рівно два роки тому, у травні 2021, і далеко не мирно, навпаки вперто, одначе тихесенько триває до цих пір. Явно з твердим наміром рано чи пізно завершити його у своїх інтересах.

Коротше, кілометрів за двадцять п’ять від обласного Дніпра лежить усім, хто свого часу вчився ще в сільгоспінституті чи потім у агроуніверситеті,  відоме село Олександрівка. Це в ньому діяв навчальний радгосп «Самарський». Там проходили свої практики студенти. Ясна річ, сьогодні учгоспу, як зазвичай називали «Самарський», давно немає. Зник, мов крізь землю провалився, ніби навіть його і не було. Натомість виникло ТОВ «Олександрівка Агро», але ж це, зрозуміло, уже зовсім іншого пошибу господарство. Тільки ж бо залишилася земля, яка досі перебуває у власності нині аграрно-економічного університету і призначена для ведення науково-дослідних, селекційних та й навчальних теж цілей, а також для впровадження нових методів і технологій чи сортів культур, а то й для пропаганди та поширення передового досвіту та надбань науки і практики. Спектр, як бачите, широкий використання угідь, що згідно з чинним земельним законодавством значаться як державні.

А тут ось яка «пригода» сталася: в Олександрівці приватна підприємниця Амалія Аксютіна збудувала, виявляється, тепличне господарство за адресою вулиця Тополина,1. До речі, образно кажучи на руїнах колись діючої тут і дослідної овоче-баштанної станції. То ж виходить, наче з метою не втратити давні місцеві традиції з вирощування високих, добротних та сталих урожаїв вітамінної продукції – чому б і ні? Інша річ, що що тепличне господарство – це з натяжкою та перебільшенням, як на нас, було сказано. Адже являло собою тимчасову споруду без фундаментів і тому подібного. Змонтували металевий каркас та обтягли його поліетеновою плівкою – і ось вам не що-небудь, а таки підприємство.

Та настав час, і пані Амалія Аксютіна вирішила збути своє тепличне диво. Продати. А викупити його викликалося якраз ТОВ «Олександрівка Агро». І як наслідок – появляється "Договір куплі-продажу". З усіма необхідними у даній ситуації дозволами, нотаріальними свідченнями та державними реєстрами. Все чин-чином, комар носа не підточить. Єдина така несподіванка: у Договорі чорним по білому написано, наче господарство-підприємство хоч і на вулиці Тополиній,1, але… на тих 1 тисячі 536 гектарах, які належать Дніпровському аграрно-економічному університету!

А здогадуєтеся, що це значить? Те значить, що не минуло й тижня, як ТОВ «Олександрівка Агро» шле у Дніпро, аграрно-економічному вузу, своє послання. Сповіщає, що так і так, придбало воно у свою власність цілий тепличний комбінат, а він збудований і діє «за адресою вул. Тополина,1 на землі Вашого вишу». Як півтори тисячі гектар отримали прописку не за селом, а у селі на його вулиці, цього автори послання не уточнювали. А от про те чітко та ясно повідомили, що згідно з вітчизняним земельним законодавством у разі набуття права власності на об'єкт нерухомого майна, земля, на якій об'єкт перебуває, теж переходить у власність того, хто це нерухоме майно придбав. Тобто раз-два, і ніби ніякого шахрайства. І у «дамках» тобто опинилося ТОВ «Олександрівка Агро», доточивши собі тепер аж півтори тисячі гектар разом зі збірно-розбірним каркасом тимчасових теплиць наче ж цілого комбінату – і квит. Хитро-мудро – чи не так?

Так що варто дякувати Антикорупційній правозахисні Раді, яку очолює Олександр Снісар, бо ж саме вона не дала безслідно кинути «кінці» цієї історії в небуття. І будемо сподіватися, що стоятиме на своєму доти, поки земля не вернеться за великим рахунком у власність держави. Ні, прокуратура відкрила кримінальне провадження за ч. 4 ст. 197-1 ККУ, а головне управління поліції в області здійснює відповідне слідство. Одначе справа в тому, що винахідливе напрочуд товариство з Олександрівки ще півтора роки тому подало позов до суду «щодо переходу права власності на земельну ділянку у зв'язку з набуттям права власності на об'єкт нерухомого майна на ній».

І сумлінний суд півтора роки вже й товче як в ступі воду, ніяк не визначиться з остаточним праведним рішенням, змушуючи підозрювати, що після сільської ради, котрої в Олександрівці уже катма, нотаріусів та реєстраторів тепер саме на нього, на суд, покладено надію тихих та «підпільних» рейдерів заграбастати, придбати до своїх рук державну то земельку. Адже в чому не будемо сперечатися-дискутувати з войовничою Радою антикорупціонерів, так це в тому, що суди українські нині сміливо ідуть в розріз рішенням навіть Кабміну, а то й Офісу президента, якщо вони не на ласу руку  зловмисним замовникам. Так що «відмінити» висновки правозахисників у даному випадку їм і поготів не становитиме труднощів. Спроба рейдерськи захопити чималий шмат державної землі триває.

                                                                                        


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ