КОЛИ ЗЛА І СИЛ НЕ ВИСТАЧАЄ

Микола Нечипоренко 21.06.2023 2262

      Немає опису світлини.      

Запитання, з яким звернулася в обласну Асоціацію фермерів і приватних землевласників мешканка Новомосковського району юристка Яна Прозорова, багато хто сприйняв несподіваним. Лишень не ті, кому воно було адресоване. Лідер фермерського співтовариства області Анатолій Гайворонський заявив, що «порушене Прозоровою питання давно мало непокоїти і хвилювати його сумлінних і свідомих побратимів». На долю котрих дійсно нині з надлишками вистачає неприємностей та кривд. Їм майже щодня доводиться захищатися від тих же рейдерів. Або й не рідше та на кожному кроці також від корумпованих чиновників і кориcливих ділків в правоохоронних органах.

Одначе у даному випадку Прозорова у відчаї поцікавилася, «а чи є важелі впливу на підступних за вчинками самих фермерів?» Особливо коли вони ображають та зневажають, а частіше й принижують та за людей не приймають учорашніх колгоспників, як висловилася Яна Володимирівна. Отож селян з дідів-прадідів, яким весь вік довелося відпрацювати у радянських колективних господарствах – вважайте, що на постійній роботі. Не розгинаючи спин як на полях, так і тваринницьких фермах. Вихідних і святкових у колгоспах для більшості їхніх членів практично не було.

 А сьогодні в нагороду усім їм єдине, що дісталося для старості, так це земельні паї. Але тепер це вже і люди доволі похилих років, як правило, на сучасних законах не надто знаються, а то й зовсім не знаються. А ще ж старі люди звикли, що суспільство та влада їх захищають, а не глумляться, як зараз. От їх і дурять безбожно, совісті не маючи. І хто ж дурить? В тому числі і нового покоління земельні магнати, які не гребують шахрайськими і корумпованими «послугами», прямо каже Прозорова, «фальшивих держслужбовців і не менш непорядних стражів ніби порядків, а насправді безпорядків».

Більше того, вона назвала нечестиві діяння, які дозволяють собі окремі фермери, раковими пухлинами, «коли твоє єство вивертає від нахабності та безкарності» і усвідомлення, що «хоч усю себе поклади на карб боротьби і з таким злом, нічого одначе не вдієш». Оскільки злоякісні пухлини метастазами розростаються швидше, «аніж у тебе відновлюються  сили знешкоджувати їх». Себто мова іде не про поодинокі, як раніше казали, недоліки, а уже про прикре і навіть огидне явище, яке, хоче хтось чи ні, на превеликий жаль, має місце.

То який конкретно випадок спонукав Яну Прозорову шукати відповідь на відверте своє запитання? Ще точніше – хто «довів» її до цього? Сьогодні для мене, написала у своєму листі Яна Володимирівна, «злоякісна пухлина житель Новомосковська, але депутат Харківської обласної ради Сергій Федорик, бо ж одноіменне його фермерське господарство – ФГ «Федорик» - знаходиться у Харківщині в Зачепилівському районі». Необхідно, певно, тут пояснити, що це по сусідству і зовсім поруч, відразу за межею Новомоковського району, за Оріллю. Тому не дивно, що Сергій Юрійович і «скористався нечестивими послугами саме земляків - новомосковських ділків, аби вчепитися ледве не зубами в 12 гектарів земельних паїв двох поважних віком пенсіонерів із села Гнатівка - Валентини Гануляк і Миколи Павленка». Інтереси яких і взялася захищати та відстоювати адвокатка Яна Прозорова.

Тепер вона не стала описувати усі непереливки, які довелося пережити двом колишнім колгоспникам, а згодом землевласникам, паї яких в межах Новостепанівської сільради тривалий час орендувало відоме ТОВ «Агрофірма «Олімпекс-Агро». Досить казати, що вичерпавши терпіння, Валентина Гануляк і Микола Павленко кінець-кінцем рішили розривати будь-які договірні на цей рахунок стосунки зі згаданою агрофірмою. Не влаштовували вони їх, миритися зі свавіллям орендарів не забажали літні віком люди. Земля їхня, мають право розпоряджатися нею на власний розсуд. Головне, щоб «без нервів». Як не як, Валентина Кирилівна 1939 року народження, тож напередодні справляла 80-літній ювілей, а «трохи» молодшому Миколі Тихоновичу ішов 71-й.

Адвокатка Прозорова знайшла за потрібне детально зупинитися на перебігу подій саме позаминулого 2021 року, оскільки практично весь його вона витратила «на процедуру припинення дії договорів оренди» з фірмою «Олімпекс-Агро». З боєм домагалася цього. Хоч Яна Володимирівна виокремлює у цій ситуації і своєрідний позитив: як Микола Павленко, так і Валентина Гануляк мали доволі часу обміркувати, підшукати та визначитися, «кому свої ділянки передавати надалі в оренду». Оскільки важливо пристарілим селянам на цей раз було не помилитися і зупинити вибір «на кандидатурі фермера порядної репутації». А вибір припав на Анатолія Гайворонського, котрий очолює фермерський рух, нагадаємо, у Дніпропетровщині.

- Смію запевнити, - майже наполягає Яна Прозорова чути її, - що фермера Сергія Федорика серед претендентів і близько не було. І не могло бути. Знаю з вуст обох власників паїв, адже поки тривав процес у «непростих» взаєминах з фірмою «Олімпекс-Агро», весь час дійсно супроводжувала їхні інтереси.

Скажу більше, підводить риску Яна Володимирівна, того дня у лютому минулого 2022-го, коли я завітала в «Олімпекс» з приводу не виплаченої моїм пристарілим клієнтам орендної плати за попередній 21-й рік, досі так, до речі, і не виплаченої, Валентина Кирилівна і Микола Тихонович остаточно назвали, кому згодні довірятися в наступний термін оренди. І адвокатка повторила ще раз, що «тільки не Федорику, звичайно». А повторила це тому, що шановних Гануляк і Павленка, виявляється, «злі язики на всяк випадок» попереджали, начебто марно стараються. Позаяк є люди, котрі за будь-яку ціну «і без них їхні ділянки передадуть тому, кому знайдуть за потрібне».

То ж раптом так і сталося: без згоди «натерпілих по горло» від кривд пенсіонерів появилися договори, за якими вони ніби добровільно і навіть з радістю паї свої «віддали у найми» не кому-небудь, а, уявіть собі, таки Сергію Федорику. Мов навмисне з викликом вчинили, а більше поглумилися, аби пенсіонерам допекти та показати, «чия тут рука владика».

А далі Яна Прозорова розповідає щось неймовірне, а швидше злочинно-кримінальне. За кілька дні після останнього її візиту в агрофірму «Олімпекс-Агро» російський агресор розпочав війну. Жінка-мати опинилася серед тих, хто, не вагаючись, кинувся трійко діточок своїх вивозити подалі. Тому лише згодом дізналася, що а 24 лютого – в день, коли росія і почала окупацію – було уже припинене «майнове право за попереднім договором оренди» Миколи Павленка, причому без актів прийому-передачі його земельної ділянки. Отож «паралельно», але приховано, немов з засідки чи з-за рогу, діяли якісь на той час ще невідомі «підпільники» - підступно й наперекір. На тій підставі, що наче ще 21 лютого Павленко уклав новий договір… з ФГ «Федорик». Про що сам Микола Тихонович не відав, не здогадувався і не підозрював.

За станом свого здоров’я чоловік має проблеми зі слухом та мовою і виходить з дому не далі власного двору. За ним доглядає соціальна працівниця. А тут несподівано до цих пір з не встановленим громадянином на прізвище ніби П”ятаков побував ніби у Раївській сільраді аж сусіднього Синельниківського району. Де за участю державної реєстраторки Світлани Деркач, якої і в очі не бачив, «добровільно» підписав договір оренди з ФГ Сергія Федорика. Аналогічна пригода трапилася також і з Валентиною Гануляк. Жінкою, котра у ті дні тяжко нездужала і також була не виїзною. Отака, коротше, відбулася «розв'язка».

ЯСНА РІЧ, адвокатка Яна Прозорова заволала «Караул!» і здійняла гвалт. Скандал вийшов за межі Новомосковського району, бо Яна Володимирівна не обмежилася скаргами лише в обласні інстанції – звернулася і в Мінюст та Офіс протидії рейдерству. Довго і вперто воювала, не складала зброї. Здавалося, що нахабно-свавільну оборудку вдасться відмінити – на 13 квітня уже цього року призначався розгляд «заяви про незаконні діяння чи бездіяльність державних реєстраторів-суб'єктів державної реєстрації територіальних органів Мінюсту України».

- Але напередодні 5 квітня, - розповідає Яна Прозорова, - скориставшись моєю відсутністю, невідомі, встановлені незабаром як односільчанка Миколи Павленка Катерина Іванова та адвокат Павло Шаповалов, скоїли кримінальний злочин – незаконно проникли у мій житловий дім. Що шукали там – не зрозуміло. Зате відомо, що а далі ще й шантажували бідолашного Миколу Тихоновича, спонукавши його підписати відмову від скарги, яку і мали розглядати 13 квітня в Офісі протидії рейдерству. Мали, але «як наслідок непрошеними гостями «візиту» у чуже помешкання», а також «обробки» Павленка, вчасно тоді так і не розглянули.

Досі спантеличений Микола Тихонович зараз не може до пуття збагнути, як це сталося. Пригадує, що розписувався двічі. Але за те, як був переконаний, щоби одержати… аж 20 тисяч гривень. «Олімпекс-Агро» неначе схаменувся і рішив заплатити за оренду паю – так зрозумів Павленко, чому був дуже радий. Розписувався бідолашний чоловік, аби скінчилися нарешті і його поневіряння в «Олімпексі».  Але що насправді вийшло? Обдурили і обхитрили як неборака!

 В це, мабуть, важко повірити, та правда і воднораз злодійство полягає в тому, що «темні сили» мало не три місяці «самі викручувалися, а пенсіонерам викручували руки», і кінець-кінцем домоглися свого. Знову фальшивим чином. Адже у липні минулого року в Державний реєстр майнових прав державним реєстратором Межиріцької сільради ще одного сусіднього Павлоградського району Антоном Зайцевим внесені записи, але стосовно… реєстрації нових договорів оренди, як не важко здогадатися, з ФГ «Федорик». Не просто дали «зрозуміти», а з викликом продемонстрували, що «посміла, мовляв, необачна пані адвокатка зі своїми старими пайщиками з ким тягатися – хай тепер на себе і вона, і вони нарікають».

Все б нічого, та не побоялися, як висловилася Яна Володимирівна, навіть Всевишнього. Адже уже понад 80-літня Валентина Гануляк настільки близько до свого серця прийняла наругу над собою, що воно і не витримало – померла жінка ще торік 15 червня. Тобто 7 липня, коли реєстрували договір її оренди з Сергієм Федориком, Валентини Кирилівни серед живих не було на світі. Це й поготів обурило Пророзову, і вона дійшла висновку, що пробачати подібне цинічне і грішне зухвальство ні в якому разі не можна. Адже фермера Сергія Федорика не зупинило й те, що паї обох пенсіонерів ще з осені 2021-го в зиму 2022-го в обробіток брало ФГ Анатолія Гайворонського.

Втім, тільки апелювати до сумління Федорика замало. Він бо ж не погребував по суті «рейдеренути» і свого колегу Гайворонського. Хіба не привід місцевим стражам правопорядку зайнятися виконанням нарешті своїх прямих обов'язків? – так висловлюється чи знову запитує Яна Володимирівна. І не лише їм, до речі. Бо ж оту скаргу в Офіс протидії рейдерству, закрити яку все одно, що силоміць «видушили» з дідуся Павленка, згодом таки розглянули – Яна Прозорова не відразу, та домоглася свого. Рішення: як і повинні були вчинити, відмінили сфабриковані реєстрації договорів оренди з ФГ «Федорик». Однак не минуло тижнів і зо два, як Міністр Міністерства юстиції особисто невідь чому, отож без пояснень, знайшов за потрібне… повторно розглянути скаргу. Дав таку команду. Єдине, що не уточнив, коли. Наразі це не інакше, як велика міністерська таємниця.

Тільки жінка і уявити не могла, як і чим обернеться її биття на сполох. Ні, в Новомосковському районі з його присамарськими лісами і раніше ні для кого не становило секрету, що особливо у перше десятиліття нинішнього сторіччя тут забагато земель і сільськогосподарського призначення, і лісового фонду усілякими шахрайському методами потрапляло у чиїсь приватні руки. Ясна річ, порушувалися кримінальні справи. І не одна. Однак усі нічим не закінчилися, як це розуміє пересічне населення району. І ось знову голосно прокричали, що довго музика грала, та нарешті наче настане їй кінець. Хто сумнівається, той хай зазирне до Єдиного реєстру досудових розслідувань – там значиться нове провадження за №42022040000000229.

На даний момент слідством навіть  встановлено, що «депутат Харківської облради від "політичної партії «Слуга народу» Сергій Федорик і депутат Новомосковської районної від «Пропозиції» Ігор Гуртовий, залучивши державного реєстратора міжрайонного управління юстиції в Дніпропетровській області Олену Куліш та викладачку місцевого коледжу економіки Ольгу Бут, запустили шахрайську схему заволодіння земельними ділянками». І далі: «Підробляючи договори купівлі-продажу або свідоцтва прав на спадщину за заповітами і тому подібне, оформляли на себе і інших підконтрольних осіб право власності на ті земельні ділянки, на які загодя накидали оком». А як наслідок чи мета даної схеми за свідченням слідства – «у подальшому обрані й мічені земельні ділянки передавалися на сільськогосподарське підприємство, котре належить Сергію Федорику».

Мусимо внести суттєву ясність стосовно депутата районної ради Ігоря Гуртового: в період апогею розграбування тут земель держзапасу та лісового фонду - з 2005 по 2010 рік - дійсно він і очолював у Новомосковську районну держадміністрацію. Так що набив, не сумніваються тепер його земляки, собі руку. Як «вдало» прилаштувалися коло нього і інші його «соратники». Тільки от скільки б народ про це не говорив, поки вироком суд злодіїв злодіями не назве, вони недоступні.  Поки не в зоні, доти точніше поза зоною досяжності.

Досудове ж розслідування в даному випадку триває і триває, кінця-краю йому не видно. А Яна Прозорова тим часом вважає, що махінації з насильницького захоплення в «оренду» земельних ділянок літніх віком пайщиків заслуговує чи навіть потребує окремого розслідування і судового процесу. З цих міркувань вона подала заяви у слідчі відділи Нацполіції, починаючи з районного та обласного її управлінь, і кінчаючи МВС у Києві. З вимогою, скажімо, стосовно Миколи Павленка відмінити Договір (№373 від 21.02.2022) оренди його паю з ФГ «Федорик» на тих підставах, що підпис Миколи Тихоновича в ньому підроблений, а ФГ «Федорик» набуло права оренди «шляхом обману організованою групою». Кримінальне провадження  за заявами адвокатки порушене. Але до цих пір не більше. Скрипить на гальмах і ні туди, ні сюди. Не інакше, «щоб дочекатися смерті і Павленка» - чи як?

 Тому дуже схоже, що незабаром Яна Володимирівна, зла і терпіння у котрої і на цей раз забракне, знову шукатиме відповіді на край актуальне питання. А саме: чи появляться врешті-решт в Україні «важелі впливу» на корупційні злодіяння, коли в становищі крайніх, безправних і безпомічних опиняються нині старі і немічні пенсійного віку селяни з колгоспного ще минулого? Коли більше схоже, що земельними паями їх наділили та землевласниками нарекли в насмішку чи щоб жиріли й жирували за їхній рахунок новоявлені «феодали». Хоч точніше знайдуться чи ні в Україні нарешті сили, спроможні важелі рішучого як супротиву, так і захисту людей привести в дію?

Адже поки залишаються ображені трударі минулого колгоспного ладу, доти справедливо та успішно завершеною аграрно-земельну реформу наших часів вважати не можна. 

                                                                              


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ