Міндовкілля допомагає чиновникам Дніпра нищити заповідне пониззя Чаплинки

Григорій Давиденко 15.09.2021 717

На зображенні може бути: на відкритому повітрі та текст

З сивої давнини іде звичка людини селитися по берегах річок. І на давніх картах, і тепер можна бачити, що сільські поселення межують з природними водоймами. Це наголос на ролі води для цивілізації. Водні артерії - джерело життя і символ родючості осілих культур, вони дають шлях, рибу, здоров’я, воду людям, худобі і рослинам, відпочинок тощо.

Що маємо, не бережем, знищивши - ридаєм

       Ще у першій половині минулого століття в межах Дніпропетровської областi, за даними професора екології Григорія Шматкова, налічувалося понад 700 малих i середніх рiчок. Малою рiчкою є будь-який водотiк, незалежно вiд стану наповнення водою, завдовжки понад 10 км, а середні мають довжину понад 100 км. Та сьогодні у довідниках згадуються всього 146 таких річок, до того ж у жалюгідному стані…

 

           Тобто за крайнє буремне століття, коли «не чекали милості від природи, а брали їх у неї», в Дніпропетровщині щороку дзвенів нечутний природний дзвін за 10-ма зниклими річками! Коли ж взятий темп нищення водойм не притлумимо, то 146 наявних річок Січеславщини зникнуть з лику нашого трипільського сонця вже за півтора десятки літ. Сьогодні в області катма жодної річки, включно із Дніпром, не сплюндрованої «людиною розумною».

    Заповідати є що, та нікому

Єдиним шляхом збереження живої природи в умовах стрімкої атаки на неї, за висновком учених, є надання території заповідного статусу. Разом із потужним ареалом корисних копалин і орними землями Дніпропетровщина ще має і ліси та степи. У 90-х роках вчені Національного університету імені Олеся Гончара заявили: першим у Січеславщині Національним природним парком має стати унікальна за біорізноманіттям долина Орелі! Тож Дніпропетровська облрада ще 16 жовтня 1998 р. рішенням «Про організацію територій і об’єктів ПЗФ області» зарезервувала для заповідання землі її заплави – по 500 метрів в обидва боки від русла. І президент України Віктор Ющенко видав указ щодо створення НПП «Орільський» 1 грудня 2008 року за № 1129.

А у 2015-му Дніпропетровська ОДА замовила розробку проєкту НПП «Орільський» в межах Юр’ївського, Новомосковського, Магдалинівського, Царичанського та Петриківського районів групі науковців під керівництвом доцента Вадима Манюка. Проєкт виготовлений, але департамент екології Дніпропетровської ОДА відтоді, за роботи різних його очільників – Руслана Стрільця, Сергія Березаня і теперішньої Ірини Понікарової - ніяк не завершить погодження з користувачами земель.

Катма і постійного висвітлення стану створення НПП на сайті Дніпро ОДА, як того вимагав від департаменту заступник міністра довкілля Василь Полуйко своїм приписом ще влітку 2019 р. А з приходом молодих «зелених» нищення заповідних територій «Орільського» пожвавилося. Відтак Дніпропетровщина постійно пасе задніх із жалюгідними 3, 4 % площ природно-заповідного фонду від загальної території. А показник заповідності в Україні становить вже 6, 77 %, в Європі – 15 %. Тобто Дніпропетровська ОДА з незмінно діючим головою Валентином Резніченком відстала від середнього рівня ПЗФ України вже вдвічі.

Фальшива база проєкту на Чаплинці

Чаплинка є лівою притокою Орелі, довжиною 62 км, була глибокою і широкою. Кілька десятиліть тому, щоб з'єднати ліво- і правобережну частини сіл Оленівка, Шевченківка, Першотравенка, Чаплинка, Хутірське, Петриківка річку пересипали багатьма земляними дамбами, що зарегулювало її стік у Магдалинівському та Петриківському районах. Жителі Петриківщини давно прохають водників прибрати греблі і відновити водність річки. На цій підставі два роки тому департамент екології зініціював прочистку двох плес приблизно по сотні метрів завдовжки в Хутірському і Петриківці. А у 2018 році департамент з тодішнім директором Русланом Стрільцем (тепер заступник міністра довкілля) задумав гучний проєкт «Відновлення гідрологічного режиму та санітарного стану р. Чаплинка на території Петриківської селищної ради Петриківського району Дніпропетровської області – капітальний ремонт», яким передбачено поглибити її русло до 2, 4 м, від злиття з Оріллю вгору по течії впродовж 15 км. Ширина русла на ділянці робіт визначена в 20 – 140 метрів, обсяг земляних робіт теж величезний - 205 288 метрів кубічних!  

Про причини наміченого радикального і нищівного для річища і заплави Чаплинки кроку, у вигляді механічного прочищення русла річки, у «Звіті з оцінки впливу» проєкту сказано: «зарегулювання стоку Чаплинки дамбами, змиви із сільгоспугідь призвели до помітних змін в її екологічному стані, а саме – частково змінились гідрологічні та фізико-хімічні, санітарно-гігієнічні характеристики річки». Тож голова громадського формування «Екологічний патруль» Тетяна Лампіка у зауваженнях до Звіту з ОВД проєкту висловила пропозицію, аби проєктанти спершу визначили причини поганого гідрологічного режиму Чаплинки в межах Петриківської селищної ради. І лише опісля щось рекомендували, за шалені чи ні народні екологічні гроші. Але нічого цього немає. До речі, прочистка намічена навіть без технічної альтернативи!

Проте тодішній заступник міністра довкілля Віктор Вакараш дав позитивний висновок на Звіт з ОВД згаданого проєкту. Але він ґрунтується на неправді – на стор. 4 зазначено «у зоні впливу проєкту відсутні території, перспективні для заповідання». Але ж саме ця територія  - річище і заплава Чаплинки від її гирла до Петриківського ставка в центрі селища включно – і зарезервована згаданим проєктом НПП «Орільський» для його створення!

Чаплинка іде під роздачу

Зараз на Чаплинці, від місця злиття її з Оріллю, вже два тижні тривають земляні роботи. Виконроб ТОВ «Теллор-Групп» Сергій Вікторович пояснив для ЗМІ, що в їхньої організації є досвід робіт з прочищення Мокрої Сури біля Сурсько-Литовського і Заплавки у Магдалинівському районі. Русло чиститься локаціями, у певних місцях. Біля гирла довжина першого 290 м, другого – 108 м і третього, де зараз працюють найняті фірмою екскаватори, 469 м. Дно розривають шириною 5 м, від дна до краю укосу – 11 м. Зона відсипу грунту проходить поряд, у водоохоронній зоні, тож тепер талі і дощові води в русло Чалинки не потраплять через новоутворені берегові загати. Візуально роботи виконуються у відповідності з проєктом. Всього заплановано прорити 4, 6 км русла в 9 місцях - від гирла Чаплинки до Петриківського ставка.

Прочистка легких піщаних грунтів, які неминуче опиняться в руслі під дією дощів і талих вод, справляє гнітюче враження. Повністю знищується вся рослинність з деревами по берегах. Давнє русло в разі постійного плину води з верхів’їв і саме б позбавилося очеретів та невеликих осичок, що виросли в ньому. Ніяких підстав для плюндрування бази НПП «Орільський», руйнації русла Чаплинки, немає. Так величезні суми екологічних коштів працюють не на природу, а проти неї. Це висновк аналітика Е – П – Л Петра Тєстова зі статті «Гроші у воду»:

- Прочистка річок - одна з найбільших корупційних схем «закопування» грошей. Типова боротьба з наслідками, а не причинами, яка може дати лише коротко- або середньостроковий ефект. Якщо береги річки та її приток розорані, сама вона перетворена греблями на каскад ставків, то ніяке фізичне очищування русла від рослинності та мулу не вирішить її проблем.

Влада Петриківки пообіцяла вивчити ситуацію

Тож гігантська багатомільйонна прочистка на Чаплинці людям у Петриківці, Хутірському і поза ними нічого не принесе. Може, не варто чекати 1 грудня, коли всі 4, 6 км русла будуть розриті, а одразу припинити свавілля депутатам Петриківської селищної ради? І голові ради Наталії Коваленко відкликати своє погодження на прочистку Чаплинки, дане 3 серпня ц. р.? «Фермером Придніпров’я» у зверненні до неї 9 вересня саме це і запропоновано, у зв’язку з виявленими обставинами фальшування дозволу.

Та поки в Петриківці, поруч гребель в руслі річки і перших островів на Петриківському ставку, думають, пониззя Чаплинки несамовито шматують 5 екскаваторів. Подумаймо, хто вигодонабувач оцього риття, котре у Дніпропетровщині триває не перший рік, і забрало воно з екологічного бюджету Дніпропетровщини не одну сотню мільйонів гривень? Місцевій владі варто врахувати і припис із «Висновку з ОВД» на стор. 28:

- Для збереження відновленого екологічного стану Чаплинки, який складеться після розчистки, необхідно один раз на 2-3 роки проводити підтримуючу розчистку річки.

Чи є у Петриківській селищній раді такі величезні кошти на постійні розчистки? Можливо, і основна прочистка робиться для того, щоб періодично «доїти» громаду? А ось як коментує ситуацію голова Української природоохоронної групи Олексій Василюк:

- У Міндовкілля одна рука не знає, що робить інша. Департамент заповідних територій прагне змусити чиновників Дніпра створити НПП «Орільський», а інші дають дозволи на руйнування його бази - Чаплинки, Заплавки, Орелі. Доводиться боротися з безвідповідальністю Міндовкілля. В Україні через різкі зміни клімату заповідна справа є приорітетом, про це президент В. Ющенко видав указ ще 2005 р. І його наступники ухвалювали подібне, на папері, а на ділі все робиться навпаки. Ми подали до Спеціалізованої природоохоронної прокуратури клопотання про скасування незаконно ухваленого «Висновку з ОВД» для проєкту на Чаплинці.

Дволикий Янус, Міндовкілля, ще танцює свою польку на два боки.

На знімках: вийнятий грунт і знищені дерева в гирлі Чаплинки;

прочистка берегів на третій локації, 1 км від гирла.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ