Мобілізація, земельні питання, блокування накладних, кредити і гранти - теми конференції фермерів

Григорій Давиденко 12.03.2023 7187

  

    Звітна конференція Асоціації фермерів та приватних землевласників Дніпропетровщини 3 березня пройшла у Дніпрі, як кажуть, на єдиному диханні. Надто багато важливого і невідкладного для обговорення накопичилося, в т. ч. і через повномасштабну агресію московії. Тож до «хронічних» хліборобських проблем додалося і чимало нових, спричинених війною держави-терориста рф.

                      Все тече, і все міняється

    За доброю традицією перед початком конференції фермери з різних країв Січеславщини обмінювалися новинами, думками і планами на посівну. Довелося почути і солоні, як жнивний піт, хліборобські судження.

    - Наша найбільша біда в тому, що Володимир Зеленський та більшість «слуг» не люблять село, - авторитетно зауважив сивочолий хлібороб. – Вони і поняття не мають, що таке тяжка селянська праця, як живеться людям в глибинці. На землю дивляться виключно як на ресурс, а фермерів і всіх селян і в очі не бачать. Для них основне – прибутки, холдинги їм рідніші. Та ви й самі бачите, отой основний селянський закон, про ринок землі, зроблений для латифундистів.

    Після цього, прикрого для всіх одкровення, голова Дніпровської районної Асоціації фермерів Олександр Лапа розвинув тему власними спогадами:

    - У 90-х роках у Києві, на перших з’їздах фермерів, були присутні і президент України, і народні депутати та міністри. З ними можна було поспілкуватися, видно було і їхню цікавість життям села. На якомусь з’їзді довелося взяти участь у спільній розмові фермерів з Іваном Зайцем, який сказав: «Законом «Про фермерське господарство» ми прагнемо повернути землі справжнього господаря, повернути селам завзятих трударів, яких червона москва таврувала як «куркулів». На такій щедрій землі наша нація не повинна жити бідно». І ні Леонід Кравчук, ні Степан Хмара, що стояли поруч, Іванові Зайцю не заперечили.

   Всі з цим погодилися, бо на теперішніх з’їздах фермерів найвищу владу не побачиш. А депутат Дніпропетровської облради V скликання, фермер Віктор Гноєвий, підтримав обох співрозмовників:

    - Тепер ми дожилися до того, що голова ВР Руслан Стефанчук тишком-нишком подав законопроєкт № 6013, яким вони хочуть перереєструвати всі ФГ, як товариства. Це ж абсурд, коли люди, що виросли на асфальті і не відрізняють ячмінь від пшениці, а овес від жита, вирішують долю тих, хто живе і працює на землі! Основу продовольчої безпеки Європи, куди ми начебто йдемо, складають невеликі фермерські господарства. І в нас ЄС хоче бачити подібне, їм наші величезні латифундії не потрібні. Там фермери працюють і на двох гектарах землі, і живуть нормально.

Як змінилися в 2023-му мобілізаційні плани?

    Велика війна, яку «божевільна бензоколонка» веде проти України вже  другий рік, а загалом десятий, була присутня майже в усіх темах конференції. Теперішня мета московії, за визначенням експертів - запеклими штурмами українських позицій Донеччини і Луганщини примусити Україну до миру на її умовах. Відтак маємо і надалі дбати і про продовольчу безпеку та постійну допомогу Збройним силам України, і про поповнення їхніх лав. Для вирішення цієї дилеми голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Дніпропетровської області Анатолій Гайворонський запросив на конференцію заступника начальника управління з питань оборонної та мобілізаційної політики Дніпропетровської ОВА Віктора Овчара, який повідомив: 

    - Двадцять сьомого січня ц. р. Кабмін ухвалив Постанову № 76 про новий порядок бронювання працівників, обліку військовослужбовців. Терцентри комплектації, покликані замінити військкомати, проводять звірку, слід усе їм повідомляти. Мінекономіки роз’яснило, що «бронь» мають працівники підприємств, критично важливих для економіки. Ті, хто поставляє продукцію ЗСУ, критично важливі. Коли центри комплектації нададуть звіти Генштабу, він і затвердить «бронь».

    У виступах фермери наголосили, що до критично важливих підприємств належать усі фермерські господарства. А головам ФГ слід надати «бронь», аби господарство не опинилося в руках потужних агрооб’єднань. Бо рейдери і сьогодні, під час війни, не припиняють свою «діяльність» у Придіпров’ї. Зокрема, атаковані ФГ «Самара» Олексія Саєнка, «Губа В. Г.» Валентина Губи Новомосковського району, господарства Апостолівського, Васильківського, ФГ «Фортуна» Віталія Купрія Петриківського країв.

    А мобілізаційне завдання, наголосив голова Апостолівської районної Асоціації фермерів Віктор Ковальчук, для всіх тепер однакове. У відповіді В. Овчар зауважив, що в ОВА створена комісія із мобілізації, яка відпрацьовує критерії бронювання працівників. За пропозицією А. Гайворонського конференція ухвалила звернення до ОВА, для участі в роботі комісії, аби за спільно встановленими критеріями бронювати голів ФГ та частину працівників.

             Блокування податкових накладних і завеликі податки

    Ці питання викликали під час обговорення найбільший шквал емоцій. В ганебній ситуації із податковими винні принципи, закладені владою, переконаний голова обласної Асоціації фермерів А. Гайворонський:

    - Особисто говорив із членами Аграрного комітету Верховної Ради, із головою Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данилом Гетманцевим. Він прямо сказав: «Треба стригти гусей!» Шановні наші обранці, так скоро нікого буде «стригти»! Чому навіть в період війни не відмінене це ганебне блокування?

    Наступні виступи фермерів були такими ж емоційними. "Блокування податкових накладних – ганьба всій Податковій! Досить «стригти», як це робить Гетманцев! Питання стоїть так: вижити і посіяти!». «Я добросовісно сплачую податки, чому мені блокують накладні?» Такі вимоги гучно звучали у залі конференції. На висловлені докори член комісії з блокування накладних Державної податкової служби Євгенія Білоусова зауважила:

    - Реєстрацію податкових накладних блокує не людина, а автоматизована система моніторингу оцінки ризиків (СМКОР), вона і перевіряє ймовірні ризики. Накладні з сумами до 5 тисяч гривень блокуватися не будуть (гучний сміх у залі - прим. авт.). Біля 90 % заблокованих накладних комісія подає на розблокування. Дуже багато роботи, повірте.

    Та фермери назвали і додаткові «вузькі місця» податкової галузі. «Чому фермер сплачує податки і військовий збір, але не може на їхню суму зменшити мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ)? Хто вирішить цю проблему?». « Замість роботи на жнивах я днями сиджу з бухгалтером, аж очі вилазять, аби підготувати цілу гору паперів для розблокування накладної!». «Сплату МПЗ слід перенести на осінь!». А ексочільник Межівської РДА, фермер Сергій Кутній з Новопавлівської громади наголосив:

    - Чому не можна для тих громад, де ведуться бойові дії, взагалі скасувати МПЗ?

     Дійсно, тимчасове, до припинення бойових дій, скасування МПЗ суттєво допомогло б хліборобам, що виходять в поля під ймовірними обстрілами рашистів. З критикою діючих законів виступив і голова Павлоградсьої районної Асоціації фермерів Олександр Щербина:

    - Скажіть, а з чого нараховувати податки? Пшениця пішла за 50 % вартості, а кукурудза доходить і до 30 %! Форма звітності з’явилася перед Новим роком лише у «свинячий голос», тому і не встигли її заповнити. Податок на землю підняли, пальне, добрива, ціни перевезень на залізниці зросли, збіжжя суттєво подешевшало – ці «ножиці» гарно стрижуть нас, і без Гетманцева!

    Справді, в таких надзвичайних умовах утримати «на плаву» господарство вкрай непросто. А ще заступник голови обласної Асоціації фермерів Олександр Чебанов повідомив про… невиконання Податковою інспекцією рішень суду.

    - Цілий рік довелося воювати в судах, аби розблокувати накладну і змусити прийняти підготовлену моїм ФГ таблицю, аби запобігти блокуванню. Нарешті апеляційний суд задовольнив мої позовні вимоги, та Податкова відмовляється виконувати обидва його рішення! Це – саботаж!  

    Оце і справді саботаж і абсурд – рішення, що ухвалюється іменем України, затято ігноруються! До того ж абсолютно безкарно. До речі, те ж самісіньке  відбувається і з трьома (!) рішеннями судів щодо ФГ «Губа В. Г.». Зокрема ще 18 липня 2022 р. суддя Дніпропетровського окружного адмінсуду Олена Неклеса ухвалила рішення:

    - Зобов’язати Губиниську селищну раду повторно розглянути заяву Губи В. від 07 липня 2021 р. про затвердження проєкту землеустрою щодо відведення з. д. в оренду для ведення ФГ площею 12, 67 га.

    Та й по цей день у Губинисі, як кажуть, хоч би бровою моргнули… Ось де роботи народним депутатам  – по саму зав’язку.

    Наприкінці обговорення теми Асоціація звернулася до згаданих Комітетів Верховної ради та ДПС із вимогою припинити блокування податкових накладних на період воєнного часу. Адже ситуація, за якої фермер діє згідно із законом, а податкова система при цьому блокує цю діяльність у фінансовому плані, виглядає двічі дивною. Щойно і бізнес-омбудсмен Роман Ващук навів шокуючі дані: «Практично 40, 35 % активного бізнесу стикалися із блокуванням податкових накладних через зміни, які уряд вніс у постанову про систему моніторингу оцінки ризиків (СМКОР) у жовтні 2022 року». Коли ж наш «зелений» уряд таки «дозріє» до розуміння глибини створеної ним кризи? Якщо це завдання непосильне, завжди є вихід… і двері для нього.                                                                                     Водночас, «European Business Association» закликала уряд Дениса Шмигаля негайно затвердити перелік окупованих територій та територій, на яких ведуться  бойові дії для цілей застосування податкових пільг бізнесом. Бо затверджений Мінреінтеграції перелік, за офіційною позицією Міністерство фінансів України та ДПС, визначає території для надання суто соціальних пільг населенню.

          Асоціація діє разом із Конгресом фермерів                                                                                               

     Присутній на конференції голова Всеукраїнського конгресу фермерів Іван Слободяник давно і дієво переймається проблемами придніпровських фермерів. Відтак і стосунки Асоціації і ВКФ дійсно партнерські. У виступі І. Слободяник наголосив:

    - В Україні, окрім війни, є й інші, не дуже приємні речі. ВКФ звернувся до найвищого керівництва держави та посла Європейського Союзу в Україні з проханням не допустити остаточне ухвалення Верховною Радою законопроєкту № 6013. Він передбачає ліквідацію Господарського кодексу та примусову реорганізацію в господарські товариства всіх суб’єктів господарювання, в т. ч. фермерських господарств. Про ціни тут багато говорилося, тепер головне – вижити. Обов’язково реєструйтеся в ДАРі (Державному аграрному реєстрі), там ідуть різні програми підтримки для посівної. Можна отримати і добрива, і насіння, в тому числі овочів борщового набору. Нам вдалося відкласти сплату відсотків по кредитах. Цього  року у Дніпропетровщині знову працюватимуть два комбайни на «Жнивах перемоги». Єднаймося і тримаймося, побратими!

     Зі свого боку А. Гайворонський подякував І. Слободянику за надану допомогу Асоціації насінням і комбайнами. Всебічну підтримку хліборобам в цей нелегкий час пообіцяла і очільниця управління АПК Дніпро ОВА Любов Клімович. А лейтенант ЗСУ Валентин Тарасов сердечно дякував фермерам Дніпропетровщини за продовольчу і технічну допомогу бійцям передової лінії фронту. Ще представник ДСНС повідомив про необхідність розмінування деяких полів, що перебували в 20-ти кілометровій зоні від лінії фронту, на них працюють щодня 2 розрахунки мінерів. Поля знаходяться в Нікопольському, Криворізькому та Синельниківському районах.

        Земля, кредити та гранти для роботи на ній

    Чимало питань присутніх надійшло адвокату із земельних питань Анатолію Косовану. Зокрема про тахографи, прилади, які реєструють час, проведений водієм зернового ваговоза в дорозі. За європейськими нормами, для безпеки руху, управляти транспортом дозволено не більше 8 годин на добу. Та в Україні, пояснив фахівець, Укртрансбезпека не має права накладати штрафи за відсутність тахографів у авто фермерів, які перевозять власне збіжжя. Вже є і позитивна судова практика. Коли ж хто надає автомобільні послуги, то тахограф у цьому разі обов’язковий.

    Детально були роз’яснені і земельні питання:

    - Право безоплатно отримати земельну ділянку із земель ФГ, рівною за величиною земельному паю колишнього КСП, надане кожному члену фермерського господарства. Є і можливість викупу землі ФГ, або одразу, або поступово, але із урахуванням індексу інфляції. Для того, щоб мати право обробляти вже приватні землі членів господарства, у Статуті ФГ слід передбачити, що розпайована земля членів ФГ є землями ФГ, потім скласти акт, де зазначаєте, що ви надаєте дозвіл на обробіток земельної ділянки. ФГ має право користуватися будь-якою землею.

    Для всіх, хто не встиг задати питання, Анатолій Косован повідомив № телефону: 050 – 447 – 77 – 90.

    Ще представники Ощадбанку у Дніпропетровщині доповіли конференції, що вигідніших кредитів, ніж в їхньому державному банку, немає ніде. Фермери можуть скористатися і пільгами банку щодо зменшення застави кредиту.  Торік Ощадбанк за програмою 5 – 7 – 9 видав кредитів на суму 270 мільйонів гривень, на І квартал планують видати 750 мільйонів. Є кредити і під 2 % річних. Скорочений до 5 – 7 днів і термін розгляду заявки на кредит, замість колишніх двох тижнів.

        Чимало цікавого розповіла і очільниця грантових програм Ощадбанку Олена Уханова:

     - Для садівництва, городництва кожен бажаючий може отримати до 270 тисяч гривень, а для побудови тепличного комплексу, переробного підприємства - до 7 мільйонів гривень. Ваш обов'язковий внесок – 30 % від загальної суми. Заявки подаються в «Дії», або за адресою м. Дніпро, вул. Європейська, 5, тел. 067 – 823 – 81 – 18.

    Наприкінці конференції заступник голови обласної Асоціації фермерів Дніпропетровщини Олександр Чебанов звернувся до колег: «Дуже прошу розширювати нашу Асоціацію, аби і надалі спільно вирішувати всі завдання, яких, ви ж бачите, із часом не меншає. Цьогорічний членський внесок, 20 гривень з оброблюваного гектара, це зовсім небагато. Якщо Асоціація і надалі діятиме так само потужно, лише тоді на нас звертатимуть увагу».


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ