НАЇДАЙТЕСЯ, ПОКИ Є ЩО ЇСТИ

Микола Ясень 26.09.2022 7012

           Свіжі овочі та фрукти привезуть фермери у столицю цього тижня - Вечірній  Київ              Народ наш швидко звик, сприйняв і уподобав переповнені продуктами харчування сучасні супермаркети типу «АТБ», «Varus», «Сільпо» і тому подібні. Це вам не колишні радянські гастрономи з їх геть обмеженим асортиментом наїдків та вічним дефіцитом особливо вишуканих і бездоганних. Тим паче і не колишні сільмаги по селах. В теперішніх маркетах, як висловлюється один мій знайомий приятель, «всього навалом». Інша річ, що коштують теперішні супер продукти недешево, і останнім часом все дорожче і дорожче.

За прогнозами, які щойно оприлюднили в соціальних мережах Інтернету знавці та експерти, до Нового року ціни на продовольчі вироби неодмінно зростуть ще не менше, ніж на третину. Все той же мій знайомий коментує це наступним чином: коли заходиш, скажімо, у «Varus», то очі розбігаються, скільки на полицях смакоти. Та коли дивишся на цінники, очі лізуть на лоба. Глянеш же у свій гаманець – нічого не бачиш…

Та й не тільки в супермаркетах дійсно все одно, що сліпнеш від шалених цін. В роздрібній торгівлі, приміром, овочами і фруктами наші люди зараз, тим паче з настанням похолодання, переживають суцільні стреси від цін. Однак все ті ж мудрі експерти цими днями закликали українців скупляти та заготовляти якомога більше в зиму помідор, огірків, картоплі та зелені. Тобто квасити їх, закривати у банки, маринувати чи солити. Позаяк настане зима, і у продажу вкрай необхідної у зимовий період вітамінної продукції «перевиробництва» чи надлишку уже точно не буде спостерігатися. З тієї причини, що фермери і підприємці, котрі займаються тепличним господарством, майже поголовно відміняють зимовий сезон.

Отож не зібрану продукцію, а «консервують» до кращих часів свої потужності. З тих причин, що вирощувати в прийдешню зиму овочі в теплицях – значить коштуватимуть вони як мінімум втричі дорожче, ніж коштували в зиму 2021-2022 років. Оскільки доведеться витрачати занадто багато електроенергії, а також опалювальних матеріалів, а ціни на них зараз уже «вилітають в таку копієчку, що слідом вилетиш в трубу, як корок». Тут проблема також і в тому, що українські тепличники звикли використовувати традиційні джерела енергоресурсів, про альтернативні лиш на словах розумні, а за впровадження їх дуже й дуже рідко беруться. І тепер все одно, що тупик – ні туди, ні сюди. Тим паче, що уряд повернув акциз на пальне, в першу чергу на солярку, а це значить, що витрати аграріїв значно зросли, зростають і далі будуть рости.

Деякі знавці продовольчого ринку, правда, спробували заспокоїти, наче нічого панікувати, завезем з Європи стільки, стільки знадобиться. Дзуськи! У Європі уже сьогодні собівартість тепличного виробництва овочевої продукції теж зросла. За останніми даними на 45 – 50 відсотків. А що буде завтра? Бо завтра наші торгівельні мережі постачати цю продукцію з-за «бугра» навряд чи стануть квапитися. Адже вона в рази дорожчою виявиться, а значить і не по кишені українським споживачам. Як не крути, коротше, а нам, українцям, нинішньої зими загрожує дефіцит овочевої продукції. Це щоб не казати, що недоступність її масово, а точніше, якщо хочете, достатньо для підтримання своєї життєздатності купляти. Згаданий уже мій знайомий продовжує у своєму дусі жартувати. Телефонує і каже, що він соліст. Звідколи, запитую, ти співом захопився, та ще й сольним? Я, уточнює, не співаю, а солю помідори та огірки. Треба ж буде чимось закушувати у довгі зимові вечори!


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ