Новомосковський суд повернув землю ФГ «Самара», «віджату» Вільненською с/р

Григорій Давиденко 25.11.2023 4343

Новомосковський суд повернув землю ФГ «Самара», «віджату» Вільненською с/р  🌾 🇺🇦 статті - Фермер Придніпров'я

   Працівники Губиниської селищної ради на суботнику, в центрі селищний голова Петро Єрьоменко

     Одне з перших фермерських господарств України, засноване у Новомосковському районі ще в квітні 1991 року легендарним відроджувачем фермерського руху Михайлом Саєнком, відбило у першій судовій інстанції потужну атаку на землю постійного користування. Тридцятого серпня суддя Новомосковського міськрайонного суду Оксана Оладенко частково задовольнила позов фермерського господарства «Самара», яке після батька очолює Олексій Саєнко. Суд визнав за ФГ право постійного користування земельними ділянками площею 34, 3 га та 18, 69 га.

     Також визнане недійсним та скасоване рішення Вільненської сільської ради 2 грудня 2020 року «Про передачу у спільну сумісну власність земельної ділянки» кадастровий номер 1223281500:01:009:0002, площею 18,69 га громадянам Білому Володимиру, Білому Михайлу , Білій Тетяні, членам ФГ «Вільне Агро». Скасоване і тотожне рішення Вільненської сільської ради, ухвалене того ж останнього в історії дня існування ради «Про передачу у спільну сумісну власність земельної ділянки площею 34,3 га громадянам: Самарець Вікторії, Сітковській Ларисі, Самарець Юрію, Руденко Василю, Галета Наталії, Руденко Поліні, членам ФГ «Фірма Агромир».

   Битва в першій судовій інстанції завершена

   А ще суд витребував із незаконного володіння селянського (фермерського) господарства «Сантос» Івана Слончука на користь «Самари» згадані земельні ділянки. Ось як коментує адвокат Сергій Донець, що веде справи «Самари» в суді, це рішення:

   - Важка битва була в першій інстанції. Для захоплення землі застосована класична" схема "задвоєння" земельних ділянок. Судовий розгляд тривав два роки, чимало фермерів вітали мене з перемогою, приємно. Але попереду апеляційне оскарження, бо опоненти не погодилися із рішенням суду. Судячи по їхніх настроях, вони дійдуть і до Києва, до Верховного Суду. Якщо так, то будемо битися до повної перемоги.

    Безперечно, атака на землі ФГ «Самара», що триває вже більше 10 років, явно безпідставна. Адже у «Самари» є навіть постанова Верховного Суду України 10 вересня 2020 року, де сказано «набуті Михайлом Саєнком спірні земельні ділянки для ведення селянського (фермерського) господарства зберігаються за ФГ «Самара» до часу припинення діяльності фермерського господарства у встановленому порядку». Це судове рішення набрало законної сили. Вочевидь, новомосковські державні і місцеві чини добре знають, що згідно з ч. 2, ст. 13 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів» «судові рішення, що набрали законної сили, є обов’язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їхніми посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їхніми об’єднаннями на всій території України».

    Та у Новомосковщині діє свій, окремий «закон». Саме через таке цинічне нехтування законодавства і Конституції України місцевими рейдерами, за бездіяльності органів правопорядку «Самара» змушена і сьогодні, через три з гаком роки після згаданої постанови Верховного суду, продовжувати боротьбу.

   Рейдери землі «Самари» - родичі керівництва Губиниської ОТГ

   Громадський центр «Патріот Новомосковщини», який дослідив взаємозв’язки 9 нових власників землі «Самари», оприлюднив цю інформацію в соцмережах із доказами, що всі вони – наближені до керівництва Губиниської ОТГ люди, або ж їхні родичі. Тобто «віджим» землі зроблений у Вільному під патронатом Губиниської сел/ради. Далі витяг із цієї публікації «після широкого розголосу та мітингу фермерів 30 березня 2021 року найочікуванішим кроком було створення незалежної депутатської комісії, яка б змогла пролити світло на те, хто насправді є рейдером.

   Найактивнішим противником депутатського реагування, за висновком «Патріота Новомосковщини», став голова земельної комісії Губиниської ОТГ Дамір Сатілов. Разом із селищним головою Петром Єрьоменком та секретарем Анастасією Педан вони завалили створення окремої та незалежної депутатської комісії щодо розслідування фактів рейдерства, підмінивши її іншою, без повноважень та юридичного статусу». Уточнення чи спростування цієї інформації від Губиниської ОТГ немає.

    А ось як пояснили «Фермеру Придніпров’я» рейдерську атаку на землю ФГ «Самара» подружжя Саєнків, Олексій Михайлович і Олена Віталіївна:

   - Наш батько, Михайло Михайлович Саєнко, десятки років працював на фермерській ріллі, вся Україна шанувала його як одного з піонерів фермерського руху. Після нього хліборобську справу продовжили ми, як члени ФГ «Самара». Та землю в господарства давно пнуться відібрати, хоча у вересні 2020 року Верховний Суд заборонив це своєю постановою. Аж дивимося, тут на місці щось знову крутять, як циган сонцем… Ми одразу зрозуміли, що затівається рейдерство. Вони швидко все підробили у Вільному і Губинисі, ще й у реєстратора проштампували. Знаєте, образливо за державу нашу; у Києві і сорочки на грудях рвуть, йдуть до ЄС, а тут таке… Що ж, першу інстанцію ми виграли, сподіваємося, що і апеляція визнає нашу правоту.

   Дійсно, в країнах Європейського Союзу подібного ставлення до працюючого фермерського господарства, яке дає продукцію і сплачує всі податки, неможливо навіть уявити. За інформацією адвоката «Самари» Сергія Донця, розгляд апеляційного оскарження рішення суду першої інстанції у Дніпровському апеляційному розпочнеться не раніше січня.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ