Пити чи не пити? Маємо на увазі молоко

Микола Нечипоренко 21.04.2022 2343

   Переглянути оригінальне зображення                 

Хоч швидше незабаром напитися вволю молока буде у нас завеликою проблемою. Його виробництво в Україні безупинно скорочується від початку її незалежності. Якщо у 90-і роки минулого століття валовий надій цієї продукції сягав майже 25 мільйонів тонн на рік, то за підсумками попереднього 2021-го в межах 6.5 мільйона. Тридцять літ тому Україна була 6-ю на планеті за  обсягами молочки, а нині опустилася аж на 32 місце. Як то кажуть, далі чи нижче нікуди. Відповідно упало і споживання як молока, так і молокопродуктів у вигляді кефірів, йогуртів, сирів, вершкового масла і т. п. на душу населення з 380 кг до 111-ти в рік. Тобто більш, ніж втричі.

Втім, ця ситуація добре відома усім в Україні. Багато на це причин, однак перша, звичайно, катастрофічне скорочення поголів”я худоби. Тільки ж от як наслідок тепер виникла неначе й нова біда – ринок молока і молокопродуктів наповнився надмірною кількістю не просто неякісної, але й фальсифікованої продукції. А що ви хочете, якщо нестача, дефіцит цільномолочної сировини?! Й кинулася голота на «вигадки». І це, м”яко кажучи, «лихо» настільки набуло і продовжує набувати розмаху, що цими днями з приводу нього здійняла гвалт і забила на сполох навіть Спілка молокопереробних підприємств України. Ви зрозуміли? Не Держспоживслужба чи Антимонопольний комітет, перша з яких покликана стояти на сторожі інтересів і харчової безпеки споживачів, а другий боротися з недобросовісним бізнесом та недобросовісною конкуренцією. Їхні ж зусилля все одно, що вилами по воді – от в чому річ і більше, ніж прикрість. Оскільки насправді, стверджує голова Спілки молокопереробників Вадим Чагаровський, органи і влади та її служби, контролюючі та силові і правові структури у нас «всі роки незалежності перебувають в невдячному становищі поза грою». Точніше – «ненароком» і «необачно» чи навмисне або свідомо, одначе факт залишається фактом: завалам ринків та супермаркетів, крамниць і т.  п. підробними та продуктами-замінниками перепон і заслонів немає. Не передбачено, і хоч лусни – от нічого зі зловмисниками-фальсифікаторами і не вдієш!

- Навіть немає визначення, - говорить Вадим Чагаровський, - що це таке  – фальсифікат-харчопродукт. Тим паче в чинному законодавстві і як явище та злочин він не трактується. Сьогодні в торгівельних мережах хоч греблю гати, приміром, фальшивого вершкового масла, виготовленого із вмістом пальмової олії чи й тваринних жирів твердих і звичайних сирів, однак ті ж правоохоронні органи та суди в тому числі фактично позбавлені підстав хапати порушників за шкірки…

Ловити на гарячому і притягувати до відповідальності та карати в рамках тільки адміністративних порушень можливість є. Але такі «заходи» наразі все одно, що об стінку горохом. Оскільки на переконання і переробників молочки та експертів з її якості фальсифікат у цім ділі, випуск неякісної продукції ніщо інше, як харчове шахрайство, яке завдає шкоди здоров’ю і навіть життю дорослих, старих і малих, тим паче малюків.  За нього необхідно нести кримінальну відповідальність, в тім числі і на тривалі терміни позбавленням волі.

Ось так, люди добрі, і ніяк інакше. Дійсно настав час припиняти нарешті завідомо фальшивими молокопродуктами безсовісно і безкарно труїти народ та вкорочувати йому віку. Та й не тільки молочними. М”ясними та ковбасними, скажімо, також. Тому чому уже кілька літ поспіль у Верховній Раді лежить без руху законопроект за №6248 «Про внесення змін до деяких Законів України щодо харчових продуктів та інших об”єктів санітарних вимог і заходів»? Ми, як рядові споживачі молока та молокопродуктів і всіх інших теж від себе хочемо докинути: чітке поняття харчового шахрайства необхідно внести не тільки «до деяких законів», а в Кримінальний Кодекс України. Щоб до нього не вдавалися усіх мастей виробники і переробники-негідники. І відбували за свої злочини тривалі терміни позбавлення волі.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ