Степан Бандера мріяв стати агрономом

Григорій Давиденко 01.01.2023 4411
Степан Андрійович Бандера

   Сьогодні неймовірний Український народ, що вміє перемагати тоді, коли всі думають - перемога неможлива, відзначає разом із демократичним світом 114-й день народження Провідника Організації українських націоналістів Степана Бандери. Саме він передбачив багато десятиліть тому, що прийде час, коли один скаже "Слава Україні!", а мільйони відгукнуться "Героям слава!".

    Ці часи стали реальністю! У цьому величезна заслуга надзвичайно сильної духом людини, яка вже в  31-річному віці, у 1940-му, стала Провідником усієї Нації, роздертої на той час між російською імперією, Австро-Угорщиною та Польщею. За Вікіпедією, на формування його незламного характеру вплинуло те, що з дитинства Степан Бандера був свідком відродження й розбудови Української держави. З листопада 1918 його батько, священник, згодом військовий капелан Української Галицької армії Андрій Бандера був послом до парламенту Західноукраїнської Народної Республіки — Української Національної Ради — в Станиславові й брав активну участь у формуванні державного життя Калущини, тепер Івано-Франківська область. На жаль, УНР тоді через незгоду її лідерів та українських військ між собою, агресію білої і червоної росімперій не змогла зберегти державність, і С. Бандера зробив із цього належні висновки.
       У середині 1927 року Бандера успішно склав випускні іспити (матуру) в Стрийській гімназії ЛЬвівщини й вирішив вступити до Української господарської академії в Подєбрадах (Чехословаччина). Він мріяв стати агрономом, успішно і творчо працювати на землі, бути за сучасними мірками фермером. Та доля визначила йому інше майбутнє. Польська влада безпідставно відмовила в наданні 18-річному юнакові закордонного паспорта, тому він був змушений на рік залишитися в рідному Старому Угринові Калуського повіту. У 19271928 роках Степан Бандера переймався культурно-освітньою та господарською діяльністю в рідному селі, працював на землі, у читальні «Просвіти», провадив театрально-аматорський гурток і хор, заснував руханкове товариство «Луг» і належав до засновників кооперативів. При цьому вже тоді  керував організаційно-вишкільною роботою по лінії підпільної УВО в довколишніх селах.

     У вересні 1928 року Степан Бандера переїхав до Львова й там записався на агрономічний відділ Високої Політехнічної Школи, де вчився до 1933 року. Перед дипломним іспитом через політичну діяльність польська влада його арештувала й ув'язнила.

    У студентські роки брав активну участь в організованому українському національному житті. Був членом українського товариства студентів політехніки «Основа» та членом управи Кружка студентів-рільників. Деякий час працював у бюро товариства Сільський Господар, що займався розвитком агрокультури на західних українських землях. З товариством «Просвіта» їздив у неділі та свята у поїздки в довколишні села Львівщини з доповідями та на допомогу в організації інших подій. У ділянці молодіжних і спортивно-руханкових організацій був активним передусім у Пласті, як член 2-го куреня старших пластунів «Загін Червона Калина», в Українському Студентському Спортовому Клубі (УССК), а деякий час теж у товариствах «Сокіл-Батько» й «Луг» у Львові. З дитинства Бандера був хворобливим, але постійно займався бігом, плаванням, лещетарством, мандрівництвом і став фізично міцним. У вільний час залюбки грав у шахи, крім того, співав у хорі та грав на гітарі й мандоліні. Не палив і не вживав алкогольних напоїв.

    Лідером "Революційного проводу українських націоналістів", або "бандерівців", як їх назвали, він став завдяки наполегливій праці над собою, великим знанням, пізнанням історичних процесів, несхитній волі та глибокій повазі до підневільних земляків-краян. Степан Бандера героїчно і відчайдушно вирішив використати війну Німеччини та СРСР в інтересах України. За Вікіпедією, Рішенням Проводу Організації 30 червня 1941 р. проголошено Акт відновлення Української Держави у Львові, авторами тексту якого були Степан Бандера та Ярослав Стецько. Ця подія стала мужньою спробою «поставити перед фактом» керівництво Третього Рейху та змусити визнати українську боротьбу.

      Проте Гітлер доручив своїй поліції негайно зліквідувати цю «змову українських самостійників». Як вислід — гітлерівці заарештували Бандеру після Акту проголошення віднови Української Держави — 5 липня 1941. Якийсь час Провідник перебував у берлінській поліційній тюрмі на Принцреґентен-штрассе (також Володимир Стахів). У січні 1942 року разом з кількома соратниками з ОУНР потрапив до «Целленбау» — відокремленого барака («бункера») в концтаборі «Заксенгавзен», відомого місця утримування найбільш важливих в'язнів Рейху, з дещо кращими умовами ув'язнення, порівняно з умовами концтабору.

      Пізніше московія переверне все з ніг на голову і брехатиме, буцімто "Бандера допомагав Гітлеру", Насправді в УПА існував навіть віршований текст, за що боряться українські націоналісти:

      Ні за Йосипа, ні за суворого,

      Ні за Гітлера, на розум хворого!

   А - за себе, свою українську душу. За Україну, за її волю, За честь і славу, за народ... Підло пнулася очорнити московія і збройну боротьбу Української повстанської армії проти совітів, стверджуючи, що "бандерівці стріляли в спину мирним людям". Насправді ж НКВД, котре не в силі було мирним шляхом змусити коритися вільний український дух дикунській радянській владі, заслала в ліси 250 (!) загонів переодягнених енкаведистів. І саме вони творили ночами звірства у всій Галичині: перевдягалися у форму повстанців, червоноармійців тощо і вбивали симпатиків радянської влади та вчителів, чинили усілякий терор над родинами повстанців. На жаль, у цих таємних загонах служили і деякі українці, про що згодом каялися. Розкриті архіви підтвердили праведність боротьби бандерівців за волю України. Майстерно описав ті події письменник Андрій Кокотюха у відомій книзі, створеній на документальній основі, "Червоний". За цією книгою створений і однойменний фільм. А пісня "Батько наш Бандера, Україна мати" стала тепер ледь не національним гімном українців.

              У Степана Бандери - особлива роль в історії України

    Сьогодні міський голова Дніпра Борис Філатов, який лише недавно визнав українську мову, нарешті прозрів і в іншому. На власній сторінці в Facebook розповів, чому ідеї видатного Провідника української нації Степана Бандери живі і будуть жити. Також він нагадав про чергову річницю з дня народження Степана Андрійовича.

Про Нього ми багато сперечалися з моїм братом Дмитром Ярошем.

Сьогодні ж наші суперечки втратили сенс.
Бо їх вирішило саме життя.
Дмитро часто мені каже: «Ну, послухай, я ще з початку 90-х попереджав, що треба готуватися до війни з моск@лями.
Що рано чи пізно імперія захоче нас знищити.
Знаєш, навіть попри те, що відбувається, я можу пишатися, що всі мої прогнози справдилися, а ідеї українського націоналізму, які здавалися архаїчними, підтвердили свою правоту».

Я думаю, що сьогодні ми всі переосмислюємо спадщину та саму постать Степана Андрійовича Бандери.
Багато в чому він мав рацію.
Майже у всьому.
Великих людей видно здалеку.

І, дійсно, життя треба прожити так, щоб через майже 65 років після твоєї загибелі моск@лі лише при згадці твого імені кам'яніли від жаху.

З Днем Народження, Провіднику!

    Полтава, 1 січня 2022 року. Вшанування 113-ої річниці з дня народження ідеолога українського націоналізму Степана Бандери. Традиційно в перший день Нового року в Україні відбувалися заходи вшанування політика, зокрема, смолоскипні марші.

        Пошли ж, Боже, це прозріння, а ще неймовірне сумління, безкомпромісність до ворогів, надзвичайну скромність в побуті, величезну відвагу і повагу до українців Степана Бандери усім нашим теперішнім і майбутнім представникам у владі!

     Залишається додати, шо у проєкті «Великі українці» 2008-го Провідник українського визвольного руху Степан Бандера посів почесне 3-є місце (261 247 голосів (16,12 %) від загальної кількості людей, які взяли участь у голосуванні). Проєкт закінчився гучним скандалом: Бандера, якого представляв Вахтанг Кіпіані, був серед лідерів голосування, але став чомусь аж третім. Тоді як на підтримку майбутнього переможця Ярослава Мудрого, якого представляв одіозний українофоб Дмитро Табачник, за деякими даними, в останній день голосування із 80 номерів приходило понад 100 смс щохвилини. Шеф-редактор проєкту Вахтанг Кіпіані заявив, що підсумки голосування сфальсифіковані.

        Сьогоднішня жорстока війна підтвердила правоту ідей Степана Бандери. "москва ніколи не заспокоїться, і буде застосовувати ступеневу агресію до України та всіх своїх сусідів. Наше завдання - не дати їй зосередитися на комусь із нас", - пророче наголосив С. Бандера. Тепер демократичний світ не дає зосередитися московії на Україні, допомагає зброєю, фінансами і всім іншим. Бо лише в єдності проти такого підступного агресора запорука нашої спільної Перемоги.

    Вічна слава Провіднику Української нації Степану Бандері!


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ