Суд захистив землі фермера Володимира Каллаура з Нивотрудівської ОТГ від зазіхань рейдерів

Григорій Давиденко 19.02.2023 1698

    Жодної хвилини ми не були розгублені: Євген Ситниченко про 3 місяці війни |  1kr.ua - YouTube

  Рейдерська атака на фермерську землю у конкретних випадках розпочинається під будь-яким «соусом». Рік тому Нивотрудівська сільська рада, яку очолює Ірина Пелецька, поставила умову місцевому фермеру Володимиру Каллауру: «Або віддай землі фермерського господарства по-хорошому, бо є негаразди в документах, або заберемо через суд!» А одразу після широкомасштабного вторгнення рф голова новоутвореної главою Криворізької ОВА Євгеном Ситниченком (на фото вгорі) військової адміністрації громади Андрій Ровнов у березні 2022 р. видав незаконні накази про скасування державних актів ФГ «Каллаур» і передачу використовуваних ним 44, 9 га землі ТОВ «Стронг-інвест». Одним із бенефіціарів якого є ексглава Дніпро ОДА Сергій Касьянов, земельний банк котрого, за даними журналу «Фокус», налічує чималі 61 тисячу га.  

    Фермерами «першої хвилі» були вчителі, музиканти, художники

    Кожен хлібороб степів України постійно трудиться в зоні ризикованого землеробства, тому звикає не лише до казусів природи. Несподіваній, зухвалій атаці на його землі у виконанні Нивотрудівської сільради Володимир Каллаур протиставив доволі глибоке власне знання українського законодавства. А ще постійну дружню підтримку побратимів із Апостолівської районної та Дніпропетровської обласної Асоціацій фермерів, які очолюють Віктор Ковальчук та Анатолій Гайворонський.  

    - Я з першої хвилі фермерів Апостолівщини 1992 року, - з усмішкою розповів обвітрений степовими вітрами, середнього зросту, швидкий у рухах  Володимир Григорович. – У ній були музиканти, художники, вчителі… А вже пізніше до вільної праці на землі долучилася «важка артилерія» - агрономи, бригадири, механізатори і голови колгоспів. Одразу після армії взимку 1992 року я почав працювати трактористом і подав заяву, щоб стати фермером у рідному Новоукраїнському. Все довелося робити з «нуля», власними пучками і мозолями варили, клепали… Ні бази, ні техніки не було. Допомагала уся родина: тато, механізатор колгоспу, мама, що працювала дояркою, брат, обидві сестри із зятями. Тепер зять Богдан допомагає і два племінники. Ще один племінник служить в ЗСУ, і син племінниці - також. Із початку війни ми з побратимами активно допомагаємо армії усім, чим можемо. «Штурм» моєї землі зустрів спокійно, за три десятки літ фермерства набачився усякого. Багатим ніколи не був, бо хороші люди багатими не бувають (усміхається), вони духовно багаті… А за державу образливо – та доки ж у нас в Україні діючі закони «спеціалісти» викручуватимуть на власну користь? Удвічі прикро, що їх і війна не зупиняє.                                                                                                                                                         Про новітнє рейдерство у час війни, під «коток» якого в Апостолівщині потрапили, разом із В. Каллауром, ще два господарства, «Фермер Придніпров’я» неодноразово бив у набат. Хоча Ірина Пелецька запевнила наше видання «Ніякого захоплення землі немає, у Володимира Каллаура серйозні проблеми із документами. Тому ми їх обов’язково визнаємо, через суд, недійсними. А землю повернемо у комунальну власність і передамо в оренду ТОВ «Стронг-інвест», так нам вигідніше».

    Відтак, усвідомлюючи нікчемність «наказів військового часу» про «віджим» фермерської землі, Нивотрудівська сільська рада у квітні минулого року найняла юридичну фірму, заплатила судовий збір та й подала позов до Господарського суду Дніпропетровської області. Із конкретизованими юристами вимогами:

    - Визнання недійсними рішення Апостолівської районної ради народних депутатів від 17. 04. 1992 р. про надання Калаур   Володимиру Григоровичу у довічне успадковане володіння 22, 5 га   землі на території колгоспу ім. Кірова Нивотрудівської сільської ради; розпорядження Апостолівської РДА №52-Р від 27. 01. 1997 р. про надання Калаур В. Г. земельної ділянки в постійне користування для введення селянського (фермерського) господарства площею 22, 4 га.

Після цього сільрада просила суд повернути земельні ділянки площею 44, 9 у комунальну власність Нивотрудівської сільської ради Криворізького району.

 Сесія сільради 5 липня зняла з розгляду «віджим» землі В. Каллаура та А. Гергеля

     Та судовими дебатами гіперактивність чиновників Нивотрудівської сільської ради не обмежилася. Вона геть несподівано потекла вже «новим, третім руслом». Тож фермерські документи вирішили скасувати… рішенням сесії сільської ради! Але 5 липня представники Асоціації фермерів і приватних землевласників Дніпропетровської області у пристрасних дискусіях - разом із депутатами під час сесії - таки довели протиправність «віджиму» землі фермерів Володимира Каллаура та Анатолія Гергеля сесією.

     А увечері дніпрянам, разом із місцевими хліборобами із Новоукраїнського та сусідніх сіл, а ще поліцією, вдалося зупинити молодиків «Стронг-інвесту», які примчали блокувати роботу комбайна В. Каллаура під час косовиці ячменю. Яскрава деталь сучасного рейдерства: касьяновський «десант» прикотився на чужі жнива файною іномаркою, а Володимир Григорович досі їздить полями стареньким мотоциклом «Мінськ»… Рейдери в надії, що сесія вже «віджала» землі у фермера, з горезвісним наказом А. Ровнова в руках, навіть викликали на поле сільського голову Ірину Пелецьку (на фото вгорі). Проте їй довелося розчарувати новоявлених «хазяїв».

      Рішенню суду першої інстанції сільрада… не йме віри

    Після цих двох, синхронно запрограмованих «гоп-стопів» упродовж одного дня, Володимиру Каллауру вдалося, вже у спокійнішій обстановці, завершити жнива та діяти з допомогою адвоката Надії Чухраєвої для захисту власних прав у суді. Після обов’язкових судових заходів 5 жовтня Господарський суд Д. о. підтвердив його право на землю. Рішенням суду у задоволенні позовних вимог Нивотрудівської сільської ради до Криворізької РДА (відповідач-1), селянського (фермерського) господарства «Каллаур» ( відповідач-2) та Апостолівської районної ради (відповідач-3)  відмовлено у повному обсязі. Але в Нивотрудівській сільраді рішенню суду не ймуть віри.

     Бо знову, коштом платників податків громади, вдруге «напружили» тих самих, найнятих юристів категоричною вимогою: відібрати в суді апеляційної інстанції фермерські землі, і квит! Та будь-який каприз, навзаєм правники, за ваші гроші! І подали апеляційну скаргу. Цікавими є їхні докази «неправомірності» виділення фермеру ріллі із матеріалів справи:

    - Стосовно змісту Державного акту на право постійного користування землею серії, № … В. Каллаура позивач указав наступні недоліки: в розділі «який мешкає» не вказана повна адреса громадянина, відсутні район та область села Пам’ять Ілліча (тепер Новоукраїнське – прим. авт.); в розділі «у тому, що на підставі рішення» вказано рішення Апостолівської ради народних депутатів від 17. 04. 1992 року.

     Враховуючи вищенаведене, голова Криворізької райдержадміністрації Є. Ситниченко дійшов до висновку про те, що набуття земельної ділянки гр. Каллауром В.Г. загальною площею 44, 9 га відповідно до державного акту на право довічного успадковуваного володіння землею та державного акту на право постійного користування землею здійснені всупереч діючому на той і на теперішній час земельному законодавству.

      Апеляція Дніпра «розбила» рейдерські претензії

    Ці претензії Нивотрудівської сільради, із посиланням на «криворізький дах» в особі Є. Ситниченка, Центральний Апеляційний Господарський суд у Дніпрі розглянув 9 січня. І постановив: «Апеляційну скаргу Нивотрудівської сільської ради Криворізького району  – залишити без задоволення». Судді погодилися із висновком колег:    

     - Суд  першої інстанції виходить з  того, що Каллаур В. Г. не несе відповідальності за дії органів влади в особі органу місцевого самоврядування, які ухвалили  оскаржувані рішення від 17. 04.1992 року та розпорядження № 52-Р від 27. 01. 1997 року, адже, як наголошує ЄСПЛ у своїй практиці, особа не несе відповідальності за помилки органів державної влади. А тому, визначені позовні вимоги про повернення земельної ділянки площею 44, 9 га є фактично позбавленням С(Ф)Г «Каллаур» можливості працювати та є надмірним втручанням у право власності.

    - Посилання   апелянта на певні недоліки  у змістовому   наповненні  Державного акту на право довічного успадкованого    володіння землею  та Державного акту на право постійного користування землею серія ДП АП № 000116, виданих на ім’я  Каллаур В.Г., як то  відсутність  заповненого розділу з назвою «який мешкає»,  не вказання номеру  рішення 9 сесії 21 скликання, відсутність  дати підписання  відповідного акту головою Апостолівської  Ради народних  депутатів  В. Д. Голяк, не   свідчить про недійсність  цих актів та їхню видачу не у відповідності до вимог земельного законодавства.

    Інші доводи апелянта є неспроможними і висновків суду першої інстанції вони не спростовують.

 Чому Нивотрудівська с/р діє в інтересах ексглави Дніпро ОДА?

      Постанова ЦАГ суду Дніпра вже набрала законної сили. Тепер у мешканців Нивотрудівської громади виникли закономірні питання: а на якій підставі Ірина Пелецька витратила чималі кошти з бюджету їхньої громади на роботу юридичної фірми, сплату судових зборів і т. п.? Хто компенсує їх і без цього небагатій громаді посушливого степового краю? Чому сільрада діє не в інтересах місцевих фермерів, а в інтересах ТОВ «Стронг-інвесту», одним із власників якого є ексклава Дніпро ОДА Сергій Касьянов? Саме його товариству Ірина Пелецька, демонструючи накази Нивотрудівської ВА на сесії 5 липня, збиралася передати землі фермерів В. Каллаура, і А. Гергеля, а також 1 200 га землі «Добробуту». Про це вона так і заявила на сесії.

    Цікаво, що не більш як два місяці перед тим, а саме 11 травня, та ж Ірина Пелецька своїм листом народному депутату, члену Комітету з питань правової політики Денису Маслову, який на рівні Верховної ради розслідує невгамовні «претензії» керівництва Нивотрудівської с/р та Криворізької РВА до місцевих фермерів, зазначила: «Згідно із розпорядженням начальника Дніпропетровської обласної військової адміністрації від 15 квітня «Про скасування рішення начальника Криворізького районної ВА» від 11 березня було скасоване розпорядження н-ка Криворізькогої РВА 11 березня «Про утворення ВА Нивотрудівської сільської ради». У приміщенні Нивотрудівської с/р військова адміністрація не діяла, тому винесені нею розпорядження, рішення і накази не належать до документообігу Нивотрудівської с/р».

    Тобто на запит народного депутата сільський голова офіційним листом запевнила, що нічогісінько про якісь там рішення військового керівника Нивотрудівської ОТГ Андрія Ровнова не знає. І де підписані ним папери – не відає. А власним депутатам залюбки демонструє грізний наказ ліквідованої сільської ВА про «віджим» землі у Володимира Каллаура… Тож це вже питання до виборців – чи висловлять вони й надалі довіру людині, яка на найвищому сільському посту послуговується обманом?

     Невже глава Криворізької РВА Євген Ситниченко теж діє в інтересах ексглави Дніпро ОВА?

    Не менш цікаво й те, що голова Криворізької ОВА Євген Ситниченко, котрий, як видно із підпису до фото, «жодної хвилини не був розгублений в перші три місяці війни», зробив усе, аби землі фермера Володимира Каллаура «віджати» і передати фірмі екс-глави Дніпро ОДА Сергія Касьянова. Навіть вже під час розгляду цієї справи за апеляційною скаргою він попрохав поліцію… відкрити кримінальну справу стосовно фермера!

    - У грудні минулого року мене зі всіма документами викликав до Криворізького райуправління поліції слідчий, капітан поліції Олександр Рац, - повідомив «ФП» Володимир Каллаур. – Де повідомив, що надійшла заява від Є. Ситниченка, буцімто я «незаконно трудюся на землі», з проханням порушити кримінальну справу і передати її суду. Проте поліція, спасибі їй, у всьому розібралася, підстав для відкриття провадження не знайшла.

     Відтак перед початком уже недалеких весняно-польових робіт у Апостолівщині відкритими залишаються питання: чому сільський голова Нивотрудівської громади Ірина Пелецька і голова Криворізької РВА Євген Ситниченко практично синхронно, під час війни, діяли в інтересах фірми екс-глави Дніпро ОДА Сергія Касьянова? Коли спільні «зусилля» цього "тандему" належно оцінять і виборці, і компетентні органи, покликані протидіяти рейдерству?


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ