Торгувати землею під час війни - великий гріх перед воїнами, - фермер Анатолій Лейко

Григорій Давиденко 19.08.2023 1244

 

   Півтора роки тому, за чотири дні перед початком широкомасштабної війни голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Верхньодніпровського району Анатолій Лейко в інтерв’ю «Фермеру Придніпров’я» чітко поставив «діагноз» державному тероризму московії: «росія агресивна завдяки пропаганді і безкарності». Колишній учасник бойових дій в Афганістані вкрай точно визначив причини новітніх звірств наших сусідів – безмірна, всеосяжна толерантність демократичного світу і України до неї, відсутність належних санкцій і наївна упевненість, що великі війни в ХХІ столітті - неможливі…

    Сьогодні говоримо з А. Лейком про причини і згубні наслідки широкомасштабної агресії рф для українських хліборобів та інших країн, завдання, які стоять перед усіма громадянами України.

- Анатолію Олексійовичу, вітаю з Яблучним Спасом, хай Всевишній дарує добре здоров’я і натхнення для нових добрих справ!

- Спасибі, навзаєм.

- Що можете сказати про підсумки збирання ранніх зернових культур?

- Цей сезон непростий за погодними умовами. Урожай жита, сої, ячменю і ріпаку хороший. Де випав град, зокрема біля Верхівцевого, ріпак дав 20 – 25 цнт з гектара, в інших місцях – за 30. Через надмір дощів пшениця, урожайність якої у нас біля 55 центнерів, переважно фуражна. Продовольчої пшениці лише 5 %, а решта 95 % - виключно фуражна, отже, дешевша.

- Різниця в ціні відчутна?

- За моїми спостереженнями, ціна української пшениці і кукурудзи в портах Європи знизилася за рік на 154 долари на одній тонні. Це дуже багато, в перерахунку на площу ми втрачаємо півтисячі доларів на кожному гектарі. До того ж у зниженні вартості саме на долю кораблів припадає лише 35 %, все інше – то вже чиновництво грабує фермерів. Для прикладу, торік нардеп Коля Котлета їздив до Дунайського  порту, ставити свою людину на посаду директора! Це показова, цинічна корупція, яка дивує і бентежить Європейський Союз, нашого союзника у війні з рф.

- Як Ви вважаєте, в чому причина непорозумінь українських фермерів із колегами в країнах Східної Європи?

- Тут теж винне наше чиновництво, яке скористалося нагодою нагріти руки, застосувавши обман. Польща, Словаччина, Болгарія та інші країни по-братськи вирішили пропускати українське зерно до Азії і Африки їхньою територією. А наші чинуші заходилися збувати його одразу за митним кордоном України, задешево. Це і призвело до протестів польських та інших фермерів, що вилилося у відомі заборони ЄС до 15 вересня на експорт нашого зерна. До добрих сусідів треба завжди ставитися по-людськи, а не хитромудро, тоді все буде гаразд. Уряд для цього має напружено працювати, в режимі воєнного часу.

- А яка ситуація із реалізацією вирощеного  збіжжя зараз?

- За крайній тиждень ніхто нічого не купує, це видно по торгових електронних майданчиках, те ж саме на елеваторах. Тому ціни просіли. Удар рашистів по портах Одещини все спинив. Фінансово цей рік фермери у набагато гіршій ситуації, ніж навіть торік. Тоді ще не було таких боргових зобов’язань, як тепер. За пальне, добрива, насіння і т. п.

- Що слід протиставити рф задля «розрулення» ситуації?

- Одними обуреними заявами біді не зарадиш. Та ж Турція, приміром, член НАТО, могла б надати свої кораблі для перевезення зерна, і ерефія навіть не глянула б у їхній бік. Вона відважна лише тоді, коли не бачить опору. Згадаймо, як Ердоган без роздумів жахнув російський винищувач, що випробовував на міцність турецькі кордони. путлєр тоді сидів і мовчав, наче йому заціпило.  Та й саудити могли б вчинити так само, у них є важелі потужного впливу у вигляді додаткового добування нафти. Аби в разі «бузи» хутко покласти московію на обидві лопатки. рашку давно слід поставити на місце, як колись поставили Радянський союз, інакше вона не втихомириться.

- Анатолію Олексійовичу, в чому Ви бачите причини, що рф уперто не хоче виходити з України і припиняти війну?

- Вони переосмислили свої поразки минулого року, зробили з них висновки. московія змогла налагодити випуск дронів, «ланцети» й інші. Такий завод є в Башкирії, плюс «шахеди» з Ірану тощо. А ми мито на комплектуючі  до донів прибрали лише два місяці тому, за рік і 4 місяці війни… Нам давно слід налагодити виробництво ударних і розвідувальних дронів, для безпеки можна і на території Польщі. Це основне завдання для збереження бійців на передовій.

- Чому рашистам наприкінці лютого 2022-го вдалося практично миттєво захопити біля 20 % території нашої держави, яку тепер так тяжко доводиться відвойовувати?

- Все йшло по наростаючій, це ступенева агресія кремля, як визначив її ще Степан Бандера. Щонайперше до президенства ми привели спочатку комуніста, замість В’ячеслава Чорновола. Як кажуть, нема кеби, лягай беби…У Східній Європі колишнім комуністам одразу заборонили брати участь у виборах, і справи пішли на лад. Дивіться, у 1990-му в нас була ядерна зброя, 7 тисяч танків, маса ракет і т. п. у 2014-му залишилося лише 2 тисячі танків, більш нічого. Усі президенти і міністри оборони до захоплення рф Криму направо й наліво продавали,  інколи просто віддавали, як тактичні ракети рф, озброєння. Тому усіх їх за це слід позбавити персональних пенсій і «хатинок», дати мінімальну пенсію і хай виживають, як звичайні українці в селах. Ексміністр екології Юрій Костенко розповідав, що ходив до першого президента України з вимогою не віддавати рф задарма ядерне паливо, бо воно вартує 10 річних бюджетів держави. Та ніякої реакції не було. Ще цікава ситуація з міністром оборони Резніковим, що купував яйця для ЗСУ по 17 гривень за штуку. Багато залежатиме від того, кого поставлять на його місце. Є досвідчені генерали, як Сергій Кривонос, інші. Призначати міністром оборони під час війни цивільну, геть не підготовлену до такої непростої праці людину, це абсолютно неправильно.

- Анатолію Олексійовичу, щойно в Чернігові сталася трагічна подія, ерефія вдарила ракетою по драмтеатру, де проходив з’їзд аеророзвідників України «Люті пташки». На жаль, 7 людей загинуло, 110 поранені. Як з’ясувалося, інформація про захід була у… вільному доступі, щоправда, без зазначення точного місця. Як Ви вважаєте, чому сталася ця трагедія?

- А в нас майже відсутнє поняття «військова таємниця». Під час відвідин керівництвом держави того чи іншого напрямку фронту називаються військові частини, які там знаходяться, озвучуються поставлені їм завдання і т. п. Це речі просто неймовірні, як згаданий цивільний міністр оборони під час війни. Учора ще СБУ оприлюднила навіть деталі підриву Кримського мосту в жовтні 2022 року! Навіщо? Невже повторювати таку успішну операцію, в іншому місці - не варто? Нащо розкривати карти ворогу? Та хай нічого не знає, так у нього більше страху буде!

Матрос Віталій Скакун загинув, підірвавши міст перед танковою колоною з РФ

Нашим спецслужбам краще розслідувати і доповісти суспільству, чому не був підірваний Кримський та інші мости, там він не один. Якби все було зірване, рашисти досі товклися б на Перекопі. Відчайдушний сапер Віталій Скакун із Бережан лише ціною власного життя 24 лютого 2022-го зумів підірвати міст у Генічеську і зупинив танкову колону російських військ. Ось це треба розслідувати – чому Скакуну довелося гинути, аби здійснити давно передбачене оборонними планами?

- Абсолютно з Вами погоджуюся. «Війна - мистецтво обману», це ще Сунь-цзи сказав. Є ще одна, скажімо так, не надто публічна тема - як відбувається торгівля землею зараз?

- Тут також є дивовижні, явно корупційні речі. У Верхньодніпровському районі люди, якщо заборгували дещицю банкам, ті подають до суду, і суд хутенько вирішує – забрати майно, навіть землю, у пенсіонера! Хоча людина й сама в разі скрути могла це зробити. Відтак виконавча служба описує і хутко продає земельний пай, а покупцями є чомусь одні й ті ж люди. Поцікавтеся через «Прозорро», там фігурують ті самі прізвища. Зокрема є кандидат медичних наук, працює в Київській судмедекспертизі, родом із Дніпра, має 34 роки. Потім цю землю він здає в оренду наближеним до юстиції структурам. Як видно, все «під контролем».

- А якими Ви бачите перспективи для селян і фермерів після 1 січня 2024 року?

- Вкрай сумними. Настануть просто страшні часи, якщо не змінити законодавство. Зараз діє норма обмеження землі в одних руках, фізичної особи, у 100 гектарів. І то цю норму аж бігом обходять. Ми вже згадували «Прозорро», це видно по їхніх продажах. Одна й та ж людина купує десятки земельних паїв у різних областях, і ніхто це не контролює! Після 1 січня 2024-го право купівлі 10 тисяч гектарів буде надане юридичним особам, у яких є засновниками іноземці. Їм потрібно лише отримати українське громадянство, що в наших умовах нескладно. Тому, для прикладу, усі 60 тисяч орних земель Верхньодніпровського району зможуть купити всього 6 холдингів. А що робитимуть фермери і всі селяни, яка доля всіх чекає? Та 10 тисяч гектарів – таких навіть радгоспів у районі не було, не те що колгоспів.

- Дійсно, це скоріше заплановане обезлюднення України, а не намір зробити державу фермерською, як Польща. А чи зможуть, наприклад, рашистські олігархи зайти на український ринок землі і скупити її?

- Це абсолютно можливо. Згадаймо, свого часу вони скупили чимало наших стратегічних підприємств, а потім дружно порізали їх на металолом. Вочевидь, те саме може статися із землею, вони це запросто зроблять через підставних осіб. Плюс до всього половина сучасного складу Верховної Ради – це колишні опезежисти і прихильники рашки. Та і продавати такі велетенські масиви й іншим небідним іноземцям, яких доволі багато на планеті, украй небезпечно! Дивіться, Польща 18 років забороняяла заходити на ринок землі юридичним особам. Аж потім дозволила, з обмеженнями, лише тим, що живуть і працюють на території держави. Нам пора подумати в цьому плані і про воїнів, які захищають рідну землю власними тілами. Хіба морально торгувати землею в такий складний для держави час? А чому бійці не мають права брати участі в торгах? І чи не буде потужного соціального вибуху, коли українська рілля піде з-під ніг селян десятками тисяч гектарів? Переконаний: під час війни торгувати землею – великий гріх перед захисниками України. Продаж землі слід негайно заборонити до завершення війни і ще на три роки після цього.

- Дякую за змістовну розмову, Анатолію Олексійовичу! Хай ваші мудрі слова доходять до всіх, хто має в руці владу.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ